Kind voorbereiden op onderzoek

Voor bijna iedereen zijn onderzoeken spannend, zeker als het je eerste keer is. Maar voor kinderen kan extra spannend of zelfs angstig zijn. Hier een paar tips om je kind en jezelf voor te bereiden op onderzoeken.

Vooraf bespreken

Bespreek wat er gaat gebeuren, als dat mogelijk is. Wees eerlijk, ook als een onderzoek wat vervelend kan zijn: je kind moet op jou kunnen vertrouwen. Je kan je kind vaak geruststellen door te vertellen dat het onderzoek meestal maar kort duurt.

Ziekenhuizen hebben vaak voorlichtingsmateriaal over bepaalde onderzoeken. Soms zelfs speciaal voor kinderen! Meestal krijg je deze informatie vanzelf, maar als dat niet het geval is, dan kan je er rustig naar vragen. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Pedagogisch medewerker

In veel ziekenhuizen worden kinderen voorbereid door een pedagogisch medewerker. Met behulp van bijvoorbeeld een teddybeer spelen ze samen het hele onderzoek na. Bij grotere kinderen wordt het onderzoek uitgelegd / doorgesproken.

Afleiding, een knuffel, traktatie …

Neem een knuffel mee, en eventueel iets om je kind af te leiden tijdens het wachten en/of het onderzoek. Probeer zelf rustig te blijven, dan voelt jou kind zich het veiligst.
Het kan helpen te beloven na afloop iets leuks te gaan doen: in het restaurant wat drinken, of ’s middags naar de speeltuin. Zo’n vooruitzicht maakt dat je kind en jijzelf iets prettigs hebben om naar uit te zien. En dat helpt echt!

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken