Wat is NVS-therapie?

Bij Nervus Vagus Stimulatie (NVS) krijgt de linker hersenzenuw (nervus vagus), die loopt via de hals, kleine stroomstootjes via een soort pacemaker; de stimulator genoemd. 

Deze stroomstootjes zorgen dat de zenuw ‘lichaamseigen’ signalen aanmaakt. Deze signalen worden naar de hersenen gezonden met als doel de aanvallen onder controle te krijgen, in aantal te laten verminderen of het herstel na een aanval sneller te laten verlopen. Er komt dus geen ‘stroom’ of ‘elektriciteit’ in de hersenen terecht

Bij NVS ondergaat u een operatie; het is echter geen hersenoperatie. Onder de huid onder het sleutelbeen wordt de stimulator ingebracht. 

Nervus Vagus Stimulatie voorbeeld

De stimulator heeft een doorsnee van circa 3-4 cm en een dikte van ongeveer 2 euro muntstukken op elkaar. In de hals en onder de huid wordt een geleidingsdraad met stimulatiepuntjes aangebracht, rond de zenuw (nervus vagus) gekoppeld en de draad wordt aan de stimulator vastgemaakt. De stimulator kan op verschillende manieren worden ingesteld en meestal komt het erop neer dat er 30 seconden gestimuleerd wordt, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Dit gaat 24 uur per dag door. De aan- en uitperiode kan echter wel van persoon tot persoon verschillen en zijn afhankelijk van het verkregen resultaat.

NVS geneest de epilepsie niet en is een aanvullende therapie die naast de beschikbare anti-epileptica wordt gebruikt. Het vervangt de tot dan gebruikte anti-epileptica meestal niet. Afhankelijk van de situatie en de resultaten kan na verloop van tijd gekeken worden of er verandering van medicijnen kan plaatsvinden. Dit gebeurt pas wanneer NVS volledig is ingesteld (doorgaans na één jaar).

Hoe werkt NVS?

Tot nu toe is het niet helemaal duidelijk wat Nervus Vagus Stimulatie precies teweegbrengt in het lichaam en specifiek in de hersenen. Duidelijk is wel dat NVS:

  • een verandering in de concentratie van verschillende prikkelende en remmende stoffen in de hersenen teweegbrengt. En dit kan leiden tot herstel van evenwicht.
  • de bloedtoevoer in bepaalde gedeelten van hersenen beïnvloedt.
  • het EEG van de hersenen verandert.
  • en tijdelijk, preventief effect kan hebben op het ontstaan van aanvallen.

Wetenschappers zijn op dit moment bezig om het werkingsmechanisme van NVS verder te ontcijferen.

Voor wie wel en voor wie niet NVS?

In Nederland komen personen voor Nervus Vagus Stimulatie in aanmerking die epilepsie hebben en:

  • onvoldoende baat hebben bij medicijnen door slechte effectiviteit en/of veel bijwerkingen;
  • niet in aanmerking (willen) komen voor een epilepsie-operatie;
  • of een operatie niet effectief is gebleken.

In Nederland is er geen absolute reden om NVS te weigeren, alleen indien er sprake is van:

  • een voortschrijdende neurologische aandoening en/of psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA)
  • een beschadiging van de linker nervus vagus.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken