Typen NVS stimulatoren

De volgende NVS-stimulatoren zijn beschikbaar. Welke type het meest geschikt is gaat in overleg met de arts.

Demipulse Model 103

Heeft een aantal voordelen ten opzichte van de 106 o.a.:

  • Veel kleiner en iets dunner, wat een cosmetisch voordeel is; en daarbij is het apparaat in de dagelijkse praktijk ook minder voelbaar in het lichaam;
  • Bij het instellen communiceert het apparaat sneller;
  • Het functioneren van het systeem kan beter getest worden zodat problemen effectiever kunnen worden opgespoord/behandeld/opgelost.
  • Je kunt nauwkeuriger aflezen wanneer de batterij ‘op’ is (waardoor je niet ‘te vroeg’ of ‘te laat’ tot vervanging overgaat).
  • Het model 103 bevat software die het in de toekomst mogelijk maakt om: de stimulator op bepaalde tijden uit te zetten, bijvoorbeeld tijdens de nacht of overdag, of tijdens het sporten, etc.

Aspire Model 106

Sinds eind 2014 worden in Nederland in principe model 103 en model 106 gebruikt. Het model 106 (Aspire SR) is in de plaats gekomen van model 102.
Deze nieuwe generator Aspire SR biedt de huidige voordelen van NVS therapie in combinatie met de nieuwe automatische stimulatie.

Dit houdt in dat de Aspire SR hartslagwijzigingen kan detecteren en daarop kan reageren met een extra stimulatie. 80% van de mensen met epilepsie hebben een verhoging van de hartslag voor, tijdens of na een epileptische aanval (de zgn. ictale tachycardie).

Door het geven van een automatische extra stimulatie op het moment van verhoogde hartslag hoopt men de aanval tegen te houden, de heftigheid te verminderen, de duur te verkorten of het herstel na de aanval te bespoedigen. Net zoals de magneet dat kan doen, maar dan automatisch.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken