Het traject van NVS

Indien je in aanmerking komt voor Nervus Vagus Stimulatie (NVS) dien je rekening te houden met de intake fase, de implantatie fase, de fase na operatie en de controle/instelfase.

Intake

Je bespreekt met jouw arts of NVS een optie is. Indien de arts (of zijn/haar ziekenhuis/centrum) geen deel uitmaakt van het netwerk van NVS gecertificeerde organisaties wordt je door hem/haar hiernaar doorverwezen. Er dient op basis van een zorgvuldige analyse van de geschiedenis van de epilepsie en eerdere behandelingen een goede inschatting te worden gemaakt van de risico’s en kansen. Als jij of jouw kind in aanmerking komt voor NVS, dan wordt je daarna verwezen naar een gecertificeerd neurochirurgisch implantatiecentrum. Gemiddeld is er een wachtlijst van 2 tot 4 maanden voordat je geopereerd kunt worden.

Implantatie

De operatie, onder algehele verdoving, duurt 1 à 1 ½ uur. Er worden 2 snedes gemaakt van ongeveer 5 cm, één in de hals (om de elektrode aan de nervus vagus vast te kunnen maken) en één onder het sleutelbeen of bij de oksel (om de stimulator te kunnen plaatsen). De littekens beperken zich doorgaans tot 2 streepjes die nagenoeg wegvallen in bestaande huidplooien. Soms ontstaat er na verloop van tijd meer littekenweefsel hetgeen minder mooi is. Opname betreft doorgaans een dagopname.

Onderstaand filmpje geeft de operatie weer. Deze beelden kunnen voor sommige mensen schokkend zijn.

Na de operatie staat de stimulator nog niet aan om het operatiegebied rust te geven. Bij het naar huis gaan ontvangt u van de neurochirurg een pakketje waarin een handleiding zit met 2 magneten. Deze zijn belangrijk omdat u daarmee invloed kunt uitoefenen op mogelijke aanvallen.

Na de operatie

10 tot 14 dagen na de operatie ga je naar de polikliniek voor wondcontrole, voor het verwijderen van de hechtingen en wordt de stimulator voor de eerste keer in werking gesteld.

NVS litteken 1

Controle-/instelfase

Ongeveer 2-4 weken na je laatste bezoek bij de arts ga je weer naar de NVS erkende arts of NVS-epilepsieverpleegkundige. Hier begint de periode van instellen.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken