Epilepsie bij vrouwen

Voor vrouwen is het anders. Een zin die niet zomaar uit de lucht komt vallen, want voor een vrouw met epilepsie spelen er zaken die niet voor iedereen op kunnen gaan.

Waarom?

Vrouwen maken een eigen biologische, psychologische, sociaal-emotionele en maatschappelijke ontwikkeling door. Dit betekent dat epilepsie voor vrouwen andere gevolgen heeft dan voor mannen.
Denk bijvoorbeeld aan het mogelijk effect van de menstruatiecyclus op het aanvalspatroon en de mogelijke bijwerkingen van medicijnen tegen epilepsie op je uiterlijk (hoewel dit laatste natuurlijk ook voor mannen geldt;)

Aanleiding
Eén van de aanleidingen voor specifieke informatie voor vrouwen is een onderzoek van de EVN. Hieruit is gebleken dat vrouwen met epilepsie nauwelijks op de hoogte zijn van de specifieke problematiek die bij hen voor kan komen.

De EVN vindt het belangrijk dat vrouwen met epilepsie op de hoogte zijn van de problemen die speciaal bij hen kunnen voorkomen. Met deze kennis kunt u individuele keuzes over de behandeling en inrichting van uw eigen leven zorgvuldig afwegen.

Contact of vragen?
Neem contact op met het Landelijk Bureau, tel.  of per e-mail Vrouwen@epilepsievereniging.nl

Hormonen
Hormonen zijn chemische stoffen die gemaakt worden in organen en klieren en ze ‘reizen’ door het lichaam via het bloed. Ze besturen veel biologische processen zoals spiergroei, hartslag en hongergevoel. Ook geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron. Ze bevinden zich in zowel vrouwen als mannen, maar in verschillende hoeveelheden.
Hormonale schommelingen en aanvallen
Geslachtshormonen beïnvloeden de drempel voor het krijgen van een epileptische aanval. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zijn van invloed op de menstruatiecyclus. Oestrogenen verlagen de drempel voor een epileptische aanval terwijl progesteron juist beschermend werkt. Oestrogeen neemt toe in de periode van menstruatie tot de eisprong. En daarna neemt progesteron toe. Tijdens de menstruatie zijn beide hormoonspiegels het laagst. Het zijn de schommelingen in de hormoonhuishouding die invloed kunnen hebben op de hoeveelheid aanvallen.
Andersom is het ook zo dat epileptische aanvallen hormoonspiegels kunnen beïnvloeden. Epileptische aanvallen kunnen van invloed zijn op delen van de hersenen die de hormoonhuishouding aansturen. Het is ook zo dat medicijnen tegen epilepsie hormonen kunnen beïnvloeden.
Catameniale epilepsie
Wanneer een vrouw verandering opmerkt in het patroon van de aanvallen, rond de menstruatie, noemen we dit ‘catameniale epilepsie. Bij 19% van de vrouwen is er sprake van catameniale epilepsie.
Er zijn drie soorten patronen van catameniale epilepsie:
toename van het aantal epileptische aanvallen kort voor of tijdens de menstruatie
toename van het aantal epileptische aanvallen rond de eisprong
toename van het aantal epileptische aanvallen in de tweede helft van de cyclus door een lager progesterongehalte dan normaal
Door een aanvalskalender bij te houden kun je zien of er bij jou ook een verband is. Het zou natuurlijk ook het gevolg kunnen zijn van gemiste medicatie, tekort aan slaap, ongebruikelijke vermoeidheid of stress of ziekte.
Belang vaststellen catameniale epilepsie
Wanneer de aanvallen tijdens een voorspelbare periode in de maand ontstaan, kan door de behandelend neuroloog de medicatie daarop aangepast worden.

Anti-conceptie
Als je als meisje medicijnen tegen epilepsie gebruikt en ook de anticonceptiepil wilt gaan gebruiken, moet je wel aan de huisarts vertellen dat je deze medicijnen slikt. Een aantal medicijnen beïnvloedt namelijk de werking van de pil.
Een lichte pil geeft je dan geen goede bescherming tegen zwangerschap. Bij doorbraakbloedingen kun je het beste overleggen met de huisarts. Deze kan voorstellen de dosering van de pil op te hogen of over te stappen naar een andere vorm van anticonceptie.
Gebruik je de prikpil dan zal deze vaker toegediend moeten worden. Ook is de Nuvaring op de markt gekomen, die vaginaal ingebracht moet worden en zeer lokaal een hormoon afscheidt waardoor zwangerschappen vermeden worden. Het wordt afgeraden deze ring te gebruiken in combinatie met medicijnen tegen epilepsie, omdat de werking niet kan worden gegarandeerd.
De pil blijkt geen nadelig effect te hebben op het aantal epilepsieaanvallen. Soms heeft de pil zelfs een gunstig effect op de het aantal aanvallen, vooral als de aanvallen rond de menstruatie optreden.

Error 500

Error Grote fout! Neem contact op met Insyde (www.insyde.nl) en meldt welke pagina u probeerde te bezoeken en uw browser.