Epilepsie bij jongeren

Wat verandert er in de pubertijd?
De pubertijd is de een periode waarin je lichaam verandert van een kind naar een volwassene. Je wordt langer, gaat meer wegen, krijgt lichaamsbeharing, en als je een meisje bent, krijg je borsten. De pubertijd is ook een periode waarin je je een beeld probeert te vormen van wie je bent en probeert los te komen van je ouders. Dit kan zich uiten in: het niet innemen van je medicatie of het niet verschijnen op afspraken bij specialisten.
Ook schaamte naar de buitenwereld over het medicijngebruik kan een rol spelen. De angst om buiten de groep te vallen. De pubertijd gaat ook gepaard met hormonale veranderingen. Wanneer de start van de epilepsie samen valt met de periode waarin je relaties aangaat, kun je je af gaan vragen of je wel geschikt bent als (sexuele) partner of moeder. Een gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid kunnen een rol gaan spelen. Goed geïnformeerd zijn kan veel onzekerheid wegnemen en je helpen voor jou goede keuzes te maken.
Heeft mijn menstruatie invloed op epilepsie?
Ik heb inmiddels mijn eerste menstruatie gehad. Ik heb gehoord dat dit van grote invloed is op mijn epilepsie. Is dit waar?
Er is niet te vertellen of het patroon van jouw aanvallen zullen veranderen wanneer je gaat menstrueren. Gewoonlijk is er geen verandering in het patroon van jouw aanvallen. Toch zijn er meisjes en vrouwen die een verandering merken in het patroon van de aanvallen. Voor meer informatie verwijzen we je naar Hormonen en epilepsie.
Hoe zullen mijn vrienden reageren?
Ik ben bang dat mijn vrienden erachter zullen komen dat ik epilepsie heb, en mij ermee zullen plagen. Wat moet ik doen?
Het is natuurlijk aan jou welke vrienden je vertelt over jouw epilepsie, maar je zult toch merken dat het erg moeilijk is om geheimen te hebben voor vrienden of mensen waar je veel tijd mee doorbrengt. En, wil je wel vrienden hebben die van epilepsie een probleem maken? Communicatie is hierin het sleutelwoord. Je zult merken dat de meeste van je vrienden er helemaal geen probleem mee hebben.
Het kan helpen om er met je ouders over te praten, of met iemand anders die je vertrouwt. Misschien is het zinvol om eens met andere jongeren met epilepsie te praten, via een forum of Facebook? Dan hoor je hoe zij er mee omgaan.
Ik ben bang om te vrijen met mijn nieuwe vriend. Wat moet ik doen?
Veel mensen met epilepsie hebben angst om te vrijen of zichzelf te bevredigen en klaar te komen omdat zij denken dat een orgasme een epileptische aanval kan veroorzaken. Je kunt bij het ‘laten gaan’ tijdens een orgasme onbewust denken aan het controleverlies tijdens een aanval. Dat een orgasme een aanval uit zou lokken is gelukkig niet zo. Wel kan het zo zijn dat je na seks zo ontspannen bent dat je een aanval krijgt. Probeer er op een ‘neutraal’ moment met je vriend over te praten. Vertel hem je gedachten hierover. Waar je bang voor bent, wat er gebeurt als je een aanval krijgt. Wanneer er zich dan een aanval voordoet, weet hij wat er gebeurt en kan hij je helpen en steunen. Maar minstens zo belangrijk: door er over te praten is waarschijnlijk de spanning bij jou ook een stuk minder!
Lees meer onder: Epilepsie en het aangaan van seksuele relaties.
Ik mag niets van mijn ouders!
Mijn ouders maken zich zorgen over mij, en laten me geen dingen doen met mijn vrienden. Hoe kan ik ze zover krijgen dat ze mij meer ‘los’ laten?
Jouw ouders houden van je, en willen je beschermen. Helaas, soms voelt het alsof ze je behandelen als een kind. Het kan veel helpen als je dokter met je ouders praat over dingen die je kunt doen. Soms zal je wat voorzorgen moeten nemen. Denk na over de activiteiten die je gaat doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat zwemmen.
Zorg ervoor dat er iemand bij is die weet wat ze moet doen als je een epileptische aanval krijgt. Vertel je ouders wat je gaat doen, en wie er bij is. Het plan moet zowel voor jou als je ouders comfortabel voelen.
Wat gebeurt er bij sociaal drinken?
Wat gebeurt er bij veel drinken?
Lees meer »
Geen alcohol, geen drugs?
Mijn ouders houden me altijd voor dat ik geen alcohol en drugs moet gebruiken. Maar het lijkt op iedereen het doet. Hoe zit het nu?
Bij de meeste mensen is er geen bezwaar tegen sociaal alcoholgebruik. Maar er is wel een risico dat de werking van alcohol en medicijnen elkaar wat versterken. Een soort turbo-effect. Het effect van alcohol wordt versterkt, en ook eventuele bijwerkingen van de medicatie nemen toe.
Onderzoek op het gebied van drugs is nog altijd in volle gang en levert tegenstrijdige berichten op. Het hangt ook sterk af om welke drugs het gaat.
Het Trimbos Instituut heeft een en ander op een rijtje gezet.
Lees meer over de combinatie anti-epileptica en alcohol en anti-epileptica en drugs »
Kan anti-epileptica invloed op je uiterlijk hebben?
Het is bekend dat sommige medicatie nare bijwerkingen op je uiterlijk kan hebben. Een aantal van deze bijwerkingen verdwijnt wanneer je met de medicatie stopt, maar er zijn ook bijwerkingen die onomkeerbaar zijn en die tot levenslange problemen kunnen leiden.
Voorbeelden van deze bijwerkingen zijn:
• Wildgroei van het tandvlees
• Overmatige beharing, vooral in het gezicht en op de armen (niet omkeerbaar)
• Vergroving van het gezicht (niet omkeerbaar)
• Acne in het gezicht (niet omkeerbaar)
• Toename in gewicht
• Gewichtsverlies
• Haaruitval of verandering van kleur en samenstelling
• Vocht vasthouden
Laat je door je arts goed voorlichten over de voor- en nadelen van een medicijn.
Ik ben vaak heel boos. Wat moet ik daarmee?
Ik kan het niet uitstaan dat ik anti-epileptica moet gebruiken.
Iedereen met epilepsie voelt zich soms boos en verdrietig. Heel normaal. Wanneer je je hopeloos gaat voelen of overweldigd, vraag hulp. Bijvoorbeeld aan je ouders, aan iemand die je vertrouwt. Of zoek andere jongeren met epilepsie op, bijvoorbeeld via de sociale media. Of neem een kijkje bij Vera Vitaal!
Sommige mensen met epilepsie hebben professionele hulp nodig, om te praten over hun gevoel, en om te gaan met hun stress. Er zijn professionals gespecialiseerd in de combinatie met epilepsie. Laat het je behandelaar weten of stuur ons een berichtje, dan denken we met je mee.

Contact
Heb je een vraag of wil je even een ‘luisterend oor’? Stuur dan een e-mail naar vrouwen@epilepsievereniging.nl. Wij e-mailen je terug of nemen telefonisch contact op als je dat liever wilt.

Error 500

Error Grote fout! Neem contact op met Insyde (www.insyde.nl) en meldt welke pagina u probeerde te bezoeken en uw browser.