Ziek en ziekenhuis bij ketogeen

Wat te doen bij plotselinge ziekenhuisopname? Of als je ziek bent? Hieronder gaan wij uit van situaties met een kind omdat deze het meest aannemelijk is, maar dit kan vanzelfsprekend ook gelden voor een volwassene.

Ziekenhuis

De ervaring heeft helaas geleerd dat een spoedsituatie maar ook een geplande ziekenhuisopname met een 'ketokid' extra stress oplevert. De mensen die jouw kind moeten helpen zijn niet met het dieet vertrouwd. De kans is aanwezig dat er daarom fouten worden gemaakt, die averechts werken op het dieet. Dat brengt keto-ouders soms in een positie waarin zij als een ‘politie-agent’ moeten bewaken.dat hun kind geen medicatie, infuusvloeistof of voeding binnenkrijgt die niet geschikt is voor een kind op het ketogeen dieet.

Van te voren afspraken maken

Daarom is het belangrijk dat jij met de behandelaars van jouw kind van te voren afspraken heeft gemaakt. Dat jij weet wat je moet doen bij spoedgevallen, zoals een onverwachte ziekenhuisopname. Regeren is immers vooruit zien! Bij die afspraken hoort dat je van de arts een brief heeft gekregen met daarop relevante informatie over uw kind, zoals:

  • een beschrijving van de aandoening en aanvallen van jouw kind
  • de medicatie die jouw kind gebruikt
  • informatie over het dieet, inclusief de gegevens die voor de voeding van belang zijn en
  • algemene richtlijnen wat er beslist niet aan medicatie mag worden gegeven.

Aan te bevelen is ook dat hier richtlijnen staan voor het geval dat jouw kind een operatie moet ondergaan en onder narcose moet gaan. Een anesthesist moet weten dat jouw kind het ketogeen dieet volgt!

Contactpersoon

Belangrijk is ook dat men vanuit het ziekenhuis voor vragen contact kan opnemen met iemand die nadere informatie kan verstrekken over het dieet. Een naam van een contactpersoon mét telefoonnummer is daarom belangrijk. Bespreek ook hoe er in het weekend of bij ziekte of vakantie contact kan worden opgenomen: hoe is de vervanging geregeld? Dit laatste is uiteraard ook voor jezelf van belang. Zorg dat je deze informatie gemakkelijk bij de hand hebt: berg het bijvoorbeeld op bij het pasje van jouw zorgverzekering.

Voorlichting geven aan professionals over het dieet

Het is belangrijk dat jij iedereen die met jouw kind te maken krijgt vertelt dat jouw kind het ketogeen dieet volgt. Dit geldt dus voor alle artsen, maar ook het verplegend personeel (denk ook aan degene die de maaltijden rondbrengt!) en uiteraard de anesthesist.

Het is te verwachten dat jij als keto-ouder informatie moet geven over het dieet. De reden is dat het ketogeen dieet als behandeling van epilepsie helaas nog niet bij iedereen bekend is.

Voeding in het ziekenhuis

Het is (meestal) onvermijdelijk dat jij zelf voor de voeding van jouw kind moet zorgen.
Bij geplande opnames is het goed dit van te voren te bespreken. Ook hoe dat allemaal praktisch zal gaan: is er een keuken waar je kunt werken, met een koelkast en fornuis? Is er een magnetron? Zijn er regels waar jij je aan moet houden als je gebruik maakt van de keuken? Wat moet je van huis meenemen: weegschaal, ingrediënten, plastic opbergbakjes?

Als je plotseling met jouw kind in het ziekenhuis beland, zal je waarschijnlijk niets hebben meegenomen. Handig is om van te voren te bedenken wat je in dergelijke situaties mee moet nemen: leg de lijst bij het pasje van de verzekering, brieven van de diëtist en de neuroloog.
De benodigde spullen kunnen dan snel worden opgehaald.

‘Gewoon’ ziek

Kinderen kunnen ook ‘gewoon’ ziek worden. Dat zorgt altijd voor wat extra stress omdat je bij een ketokid niet kunt aankomen met de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die jij anders uit de kast had gehaald.

Ook de situatie dat je kind niet of onvoldoende eet of drinkt moet je met de diëtist te bespreken. Uiteraard geldt dat als jij je zorgen maakt; neem dan (tijdig) contact op met je arts!

Een paar algemene adviezen

In het algemeen is het niet zo ernstig als jouw kind een (paar) dag(en) niet eet, wees wel bedacht op een te diepe ketose. Drinken is uiteraard wel heel erg belangrijk: je moet goed in de gaten houden dat het kind niet uitdroogt.

Als het kind aangeeft weer iets te willen eten, zorg er dan voor dat de eerste hapjes hap-voor-hap exact de juiste ratio bevatten. Mocht het kind niet verder willen eten, dan heeft het in elk geval voeding gehad die bijvoorbeeld niet alleen uit koolhydraten bestaat of alleen uit eiwitten. De diëtiste zal  jou voor dit soort situaties kunnen voorzien van een recept voor een zogenaamde ‘keto-shake’.

Als jouw kind het klassieke ketogeen dieet volgt is het handig is om voor deze situaties Ketocal in huis te hebben. Je kunt dit als een soort babyvoeding bereiden: per slok heeft het dan de juiste ratio.

Als jouw kind spuugt en/of diarree heeft, dan kan het noodzakelijk zijn Oral Rehydration Salts (ORS) te gebruiken. ORS is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist en handig om in huis te hebben. Let op: instructies hoe de ORS te gebruikenkrijg je van de diëtist: deze kunnen afwijken van wat in de bijsluiter staat!

Accepteer dat na een flinke buikgriep je kind niet meteen de volledige maaltijd eet. Bouw het eten rustig weer op, geef desnoods 6 keer per dag een halve maaltijd.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken