Verschillen epilepsie diëten

Het meest gehanteerd is het ketogeen dieet bij kinderen. Maar er zijn ook nog vier andere varianten.

Klassiek

In de moderne tijd is het klassiek ketogeen dieet de oudste variant. Hierbij gebruikt men normale vette voedingsmiddelen zoals slagroom, crème fraiche, boter, mayonaise en olie om aan de hoge vetbehoefte te voldoen.

Middellange keten vetzuren (MCT-dieet)

Later ontwikkelde men een dieet op basis van middellange keten vetzuren, het MCT dieet. MCT olie wordt gewonnen uit kokos- en palm(pit)olie. Het leidt sneller tot ketose waardoor minder vet gebruikt hoeft te worden. MCT vet in hoge concentraties geeft vaak maagdarm klachten zoals diarree, braken en misselijkheid. Tegenwoordig bestaat er een MCT emulsie die makkelijker in te nemen is dan pure MCT olie. Ook wordt een opbouwschema gehanteerd waardoor minder problemen ontstaan.

Modified Atkins Dieet (MAD) en
Laag Glycemische Index Dieet (LGID)

Tegenwoordig zijn er nog twee andere dieetvarianten, het Modified Atkins dieet en de laag glycemische index therapie. Bij deze twee dieetvarianten is geprobeerd het dieet makkelijker toepasbaar te maken. Zo is de koolhydraatbeperking iets minder streng, er hoeven iets minder vetten gebruikt te worden en het gebruik van eiwitten is niet aan een maximum gebonden. Belangrijk voordeel is ook dat de ingrediënten niet hoeven worden afgewogen.

Je volgt het dieet altijd onder begeleiding van een ervaren diëtist en onder medische supervisie.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken