Traject & behandeling ketogeen

Over het algemeen zal je eerst in gesprek gaan met de arts die jou zal gaan begeleiden. Als blijkt dat het dieet een optie is zullen een aantal onderzoeken gedaan moeten worden, onder andere om te kijken of er geen sprake is van contra-indicaties. Verder moet beoordeeld worden of de huidige medicatie gebruikt kan worden bij het dieet.

Daarnaast voer je gesprekken met de diëtist om te kijken wat jij van het dieet verwacht, of het dieet voor jou uitvoerbaar is, en welke variant van het dieet het meest geschikt zou kunnen zijn.

Starten met het ketogeen dieet

Als blijkt dat het dieet inderdaad te volgen is, wordt er waarschijnlijk een opname gepland, minimaal 5 dagen met een uitloop tot 2 weken. In deze periode wordt het dieet opgebouwd. Hierbij wordt de bloedsuikerspiegel regelmatig gemeten en de urine en/of bloed wordt gecontroleerd op de vorming van ketonen. Verder leer je hoe de maaltijden bereid moeten worden en hoe jij zelf maaltijden kunt samenstellen, al dan niet met behulp van een rekenprogramma.
Hoe alles precies in zijn werk gaat is afhankelijk van de instelling waar jij het dieet gaat volgen en van het soort dieet dat gevolgd gaat worden.

De behandeling

Na de start van het dieet volgt een periode waarin precies gevolgd moet worden hoe het gaat met de aanvallen, de ketose en de voortgang van de patiënt. Met een zogenoemde ‘ketostick’ meet je thuis de ketonen in de urine of in het bloed.
Je werkt veel samen met de diëtist om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.

Wanneer de aanvalsreductie nog niet optimaal lijkt of voortgang van de patiënt achterblijft (bv de groei van een kind) wordt het dieet aangepast. In vaktermen noemt men dit deel van de behandeling “fine tunen”. Het is te vergelijken met het instellen op nieuwe medicatie. Het kan maanden duren. Wanneer het dieet langere tijd gevolgd wordt zullen periodes van “fine tuning” vaker voorkomen.

Voedingssupplementen

Het ketogeen dieet biedt door zijn samenstelling geen volwaardige voeding als het gaat om de voedingsstoffen. Daarom wordt de voeding dagelijks aangevuld met een multivitaminen- en mineralenpreparaat. Tevens wordt in de meeste gevallen calcium gegeven.

Soms wordt bij het klassiek ketogeen dieet ook carnitine gegeven. Carnitine is een stof die noodzakelijk is voor de verbranding van lange keten vetzuren. Het wordt opgenomen uit de voeding en kan in beperkte mate door het lichaam zelf geproduceerd worden. Als supplement wordt het soms gegeven bij een zwak of lusteloos gevoel. Het is door ouders beschreven dat de inname van carnitine een gunstig effect had op de ketose en ook op de groei van de kinderen.

Medicatie

Indien er tijdens het dieet ook medicijnen worden gebruikt, dan mogen de volgende stoffen niet in de medicatie voorkomen:

  • Suiker
  • Energiehoudende zoetstoffen (sorbitol, xylitol, mannitol, fructose)
  • Vulstoffen die calorieën bevatten, zoals zetmeel.
  • Smaakstoffen die calorieën bevatten, zoals smaakstoffen op basis van vruchten.
  • Eiwit (bijvoorbeeld in de vorm van gelatine)

Stoppen met het dieet

Is het dieet effectief dan wordt dit doorgaans na 2 jaar gekeken of het dieet weer afgebouwd kan worden. De afbouwperiode duurt dan enkele maanden. Ook als al eerder besloten wordt om niet verder te gaan met het dieet is een afbouwschema onder begeleiding van de diëtist noodzakelijk, variërend van enkele weken tot enkele maanden.

Als het dieet na drie maanden geen effect heeft, is de kans minimaal dat dit alsnog gebeurt. Je bouwt het dieet dan in gemiddeld drie weken af.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken