Te diep of uit ketose

Wat als je plotseling uit ketose raakt?  Of te diep in ketose raakt? 
Hieronder gaan wij uit van situaties met een kind omdat deze het meest aannemelijk is, maar dit kan vanzelfsprekend ook gelden voor een volwassene.

Uit ketose

Vaak merk je dit omdat je kind (weer of meer) aanvallen heeft: meten van de ketose laat een te lage ketose zien. Belangrijk is dat jij jouw kind weer ín ketose krijgt maar ook dat je weet hoe het uit ketose is geraakt.

Wat je moet doen als jouw kind echt niet meer (geheel) in ketose is zal je ongetwijfeld met jouw diëtist hebben besproken en hangt samen met het type dieet dat je kind volgt. In het algemeen zal worden aangeraden om een (halve) maaltijd te laten vervallen of minder koolhydraten te geven tot het kind weer in ketose is. Uiteraard is het ongewenst om dit voor langere tijd te doen! Overleg bij twijfel altijd met uw diëtist!

Weetje
Belangrijk is te weten dat de ketose net na het ontwaken wat lager kan zijn: zeker als je meet in urine en je kind heeft een behoorlijk grote ochtendplas gedaan, dan is het mogelijk dat de ketonen zo verdund zijn dat je een lagere ketose meet. Dit geldt ook op andere momenten van de dag als jouw kind veel heeft gedronken. In deze situatie hoef je dus niets te doen.

Langere tijd niet in ketose

Als je kind gedurende een langere periode niet in ketose is of zelfs niet in ketose komt, dan moet er wellicht een aanpassing plaatsvinden aan de dieetvoorschriften: bij het klassieke ketogeen dieet kan je dan bijvoorbeeld denken aan een ratioverhoging of verlaging van het aantal calorieën. Dit vanzelfsprekend in overleg met de diëtist

Waarom uit ketose?

Het is belangrijk uit te zoeken om welke reden jouw kind uit ketose is geraakt en dit vraagstuk kan erg ingewikkeld zijn. Voor de hand liggende oorzaken zijn meestal snel uit te sluiten:

  • iets gesnoept (stiekem toch een zakje chips?) of gedronken (gewone cola)
    een weegfout gemaakt?
  • (nieuwe) productinformatie verkeerd in het berekeningsprogramma ingevoerd?
    berekeningsfout gemaakt?
  • (nieuwe) medicatie die energieleverende koolhydraten bevatten?
  • samenstelling van een product is ongemerkt gewijzigd: controleer de verpakking!

Lastiger wordt het als je verder moet zoeken. Uit ervaring is bekend dat het soms gewoon ‘iets’ in het kind zelf is: ‘uit ketose’ zijn kan bijvoorbeeld ook een teken zijn van een (naderende) ziekte. Je zal dit in de loop van tijd vanzelf bij je kind gaan herkennen.

Ervaringstip: gebruikt je fruit: dan kan het soms gebeuren dat het fruit verhoudingsgewijs meer koolhydraten bevat dan in de Nevo-tabel staat aangegeven.

Te diep in ketose

Het kan gebeuren dat jouw kind juist te diep in ketose is. Meestal gebeurt dat als het kind (bijvoorbeeld vanwege ziekte) niet voldoende eet. Bespreek ook deze mogelijke situatie en laat je door de diëtist of arts goed uitleggen waar je op moet letten en hoe je moet ingrijpen.

In het algemeen zal je bij een te diepe ketose opmerken dat het kind verschijnselen vertoont van een zogenaamde hypoglycemie> Dat wil zeggen dat het kind verschijnselen heeft die passen bij een te lage bloedsuikerspiegel. Hypoglycemie is een bekend, maar ook ongewenst verschijnsel bij mensen met suikerziekte. Het kind heeft een snelle en krachtige hartslag, het trilt, transpireert, trekt bleek weg en is slapjes. Ook kan je als je daarop bedacht bent een acetongeur ruiken bij het kind.

Een te hoge ketose verhelpen gebeurt door het innemen van een relatief hoge dosis koolhydraten, bijvoorbeeld 100-200 ml sinaasappelsap of appelsap. Met de arts dien je afspraken te maken wat te doen in zo'n situatie.

En altijd geldt: als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met je arts voor overleg!
Mocht jouw kind regelmatig of langere tijd te diep in ketose zijn, dan moet je beslist contact opnemen met de diëtist. De dieetvoorschriften dienen dan waarschijnlijk aangepast te worden.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken