Recepten ketogeen

Hoe ziet een ketogeen recept er uit? Hieronder ziet u voorbeeldrecepten met veel gebruikte voedingsmiddelen en een aantal links naar websites met recepten.

Voedingsmiddelen zoals aardappelen, brood, rijst en (zoete) tussendoortjes bevatten veel koolhydraten. Daarom kunnen ze binnen het klassiek ketogeen dieet nauwelijks gegeten worden.
Voor ieder kind wordt de samenstelling van elke maaltijd precies berekend afhankelijk van ratio en energiebehoefte. Een handige tool hiervoor is de ketocalculator (LINK)

Opmerkingen vooraf

Elke maaltijd moet worden aangepast aan het individuele dieetadvies en daarbij aan de smaak van het individuele kind. Daarom zijn er in onderstaande recepten geen hoeveelheden genoemd. Dat is ook de reden dat je niet zomaar de recepten van anderen kunt overnemen.

In de recepten wordt een drank van slagroom en olie genoemd. Deze drank bevat een groot gedeelte van de vetten. Het is meestal mogelijk om de vetten ook op een andere manier te geven als het kind deze drank niet wil drinken. Sommige kinderen vinden bijvoorbeeld mayonaise lekker om zo op te lepelen of eten een stukje brood dik besmeerd met boter (en beleg).

Wegen

Voor het afwegen bij het klassiek ketogeen of MCT dieet of bij gebruik erg koolhydraatrijke producten is het belangrijk dat de weegschaal op 0,1 gram precies afweegt. De weegschaal moet een ‘tara’ knop hebben zodat de schaal steeds op nul ingesteld kan worden voor het toevoegen van een nieuw ingrediënt.

Een weegschaal met een groot oppervlak die kan wegen tot minstens 1 kg is handig wanneer er een pan, schaal of bord op opgezet kan worden zodat hier direct in afgewogen kan worden.

Een kleine weegschaal is handig voor op visite of op reis. Je kan ter plekke ingrediënten, bijvoorbeeld mayonaise, toevoegen zodat het gerecht “vers” blijft.

Ontbijt

 • ei, zaanse mayonaise, peper en zout, een drank van slagroom en olie, aardbeien/appel toe
 • gekookte ham, zaanse mayonaise, een drank van slagroom en olie, fruit toe
 • wit brood (Blueband Goede Start, verkrijgbaar bij AH), margarine, leverkaas, aardbei

Lunch

 • salade van tonijn (blik), ijsbergsla of komkommer, appel en zaanse mayonaise, wat dille erop, een drank van slagroom en olie. Sla en komkommer bevatten vooral water en hebben nauwelijks voedingswaarde.
 • salade van gekookte ham (of andere vleeswaar), ijsbergsla of komkommer en zaanse mayonaise, een drank van slagroom en olie, fruit toe.
 • cocktailworstjes aan een spiesje met wat komkommer en fruit, zaanse mayonaise erbij, een drank van slagroom en olie.
 • pannenkoek: geklopt ei en mayonaise vermengen met zoetsof (en eventueel vanille-essence) voor een zoete pannenkoek. Zout en peper aan het ei en de mayonaise toevoegen voor een hartige pannenkoek.
 • pizza: basis pannenkoek (ei en mayonaise) daar doorheen pizzakruiden, zout, peper. Bakken en na het omdraaien snippertjes kaas en eventueel kleine stukjes tomaat en/of paprika en/of champignos toevoegen.

Diner

Visgerechten

 • salade van zalm of garnalen met ijsbergsla, zaanse mayonaise en ketchup, beetje dille; garneren met een beetje paprikapoeder, een drank van slagroom en olie, fruit toe.
 • gekookte mosselen met wat Calvésausjes (bijvoorbeeld bearnaise en cocktailsaus), sla of komkommer, een drank van slagroom en olie, als toetje fruit, of anders een waterijsje gemaakt van aangemaakte diaran siroop of cola light.

Hollandse pot

 • vlees (gehakt, tartaar, hamburger, vegetarische burger, of ander vleesproduct) aanbraden in bertolli braadboter of Becel dieetolie, met wat champignons (vult lekker), gekookte groente naar keuze, een drank van slagroom en olie (of mayonaise), toetje van fruit of waterijs.
 • idem maar dan met visfilet
 • gekookte spinazie met ei en boter, een drank van slagroom en olie of pannenkoek (van ei en mayonaise), fruit toe.
 • gekookte asperges met gekookte ham of rauwe ham of ei, roomboter, nootmuskaat, een drank van slagroom en olie, eventueel waterijs of fruit.

Soep

 • tomatensoep: rundergehakt in balletjes, aanbraden met champignons in olie of met boter, afblussen met wat water, bouillonblokje van maggi toevoegen en wat kruiden als bieslook en tijm, laten koken, wat gezeefde tomaten van Heinz erbij en verwarmen. Erbij weer een drank van slagroom en olie, toetje van waterijs of wat fruit.
 • groentesoep: als boven, maar in plaats van de gezeefde tomaten wat andere groenten toevoegen. Weer een drank van slagroom en olie en toetje erbij.

Feestelijke gerechten

 • Chocomelk: 1 gram cacao vermengen met wat zoetstof (eventueel ook vanille-essence) met beetje water goed roeren en daar de slagroom aan toevoegen. Later of direct ook olie aan toe te voegen, wel goed roeren
 • Taartje: 2 gram choco galette wafels (AH), slagroom, aardbeistukje erop. Daarnaast nog wat aardbei, chocomelk (in dit geval met wat olie) cocktailworstje en gebakken eitje.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken