MCT dieet

MCT-dieet staat voor Medium Chain Triglyceride; middellange ketenvetzuren. Het dieet is gebaseerd op het gebruik van een speciale vetemulsie.

Naast deze emulsie krijgt je voorgeschreven hoeveelheden van normale voedingsmiddelen. De vetemulsie bevat zogenoemde middellange ketenvetzuren die direct in het bloed worden opgenomen. Middellange ketenvetzuren komen niet voor in normale voedingsmiddelen. Bij het MCT-dieet is een uitgekiende verhouding tussen vetten (71%), koolhydraten (19%) en eiwitten (10%) essentieel.

Wat zijn de voordelen

  • De voeding lijkt meer op een normale voeding dan bij een klassiek ketogeen dieet.
  • Bereiding van de maaltijden kost mogelijk minder extra tijd omdat het meeste vet in de vorm van Liquigen ingenomen wordt en de overige voedingsmiddelen kunnen berekend en afgewogen worden uit de gezinsmaaltijd.
  • Het MCT-dieet lijkt iets gunstiger voor het lipidenprofiel (Liu 2003) waardoor mogelijk minder gezondheidsrisico’s voor de lange termijn optreden.
  • Het vet hoeft niet verstopt te worden in de normale maaltijd.

Wat zijn de nadelen

  • De emulsie moet vijf tot zes keer per dag ingenomen worden. Hoewel de smaak neutraal is geeft het een apart gevoel in de mond waardoor de inname van grotere porties tot weerstand kan leiden.
  • Maag-darmproblemen zoals misselijkheid, braken en diarree komen regelmatig voor.
  • U moet een redelijke voorraad aanhouden van de Liquigen om te voorkomen dat u zonder komt te zitten.
  • De Liquigen moet mee op vakantie, dit kan betekenen dat u een doos vol glazen flessen mee moet nemen.

Wat zijn de kosten

De kosten van het MCT-dieet zijn hoger dan bij het klassiek ketogeen dieet door het gebruik van Liquigen. De kosten van de verdere voeding zijn niet hoger dan normaal, er worden gewone (vetarme) voedingsmiddelen gebruikt.

De kosten voor Liquigen worden vergoed door de meeste verzekeraars al kost het soms moeite om dit voor elkaar te krijgen.

Het is belangrijk dat u eerst toestemming vraagt van de verzekeraar want de kosten kunnen oplopen tot rond de €150,00 per week.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken