West syndroom

Het syndroom van West is een epilepsiesyndroom met een bepaald type epilepsieaanvallen (salaamkrampen) en typische afwijkingen op de EEG (hypsaritmie). Het leidt tot een stilstand in de ontwikkeling van het kind zolang het niet behandeld wordt. Het syndroom van West wordt ook wel infantiele spasmen genoemd.

Het syndroom van West komt voor op de kinderleeftijd tussen de leeftijd van 0-2 jaar. Meestal begint het syndroom van West tussen de leeftijd van 4-6 maanden. Na de leeftijd van een jaar kan het syndroom van West geleidelijk overgaan in een ander epilepsiesyndroom, vaak het syndroom van Lennox-Gastaut.

Kenmerken

Salaamkrampen zijn korte snelle bewegingen van vaak hoofd, armen en benen waarbij deze tegelijk gebogen worden. Het ziet er een beetje uit of het kind schrikt. Soms kunnen hoofd, armen en benen juist gestrekt worden. Vaak komt er een serie salaamkrampen achter elkaar.

Tussen de salaamkrampen door zijn de meeste kinderen gewoon alert. Meestal komen salaamkrampen elke dag voor, vaak tijdens of net na het wakker worden. Na een serie salaamkrampen gaan sommige kinderen huilen of juist lachen.

Snelle herkenning en behandeling van het syndroom van West kunnen invloed hebben op de prognose voor de toekomst.

Diagnose

Allereerst wordt een kind met de verdenking syndroom van West onderzocht door een kinderneuroloog. Deze stelt allerlei vragen over de zwangerschap en de bevalling en de ontwikkeling van het kind. Daarna zal de kinderneuroloog jouw kind helemaal nakijken en speciaal ook letten op het voorkomen van vlekjes op de huid.

Meestal volgt snel een EEG. Hierop moeten typische afwijkingen te zien zijn die hypsaritmie worden genoemd. Hypsaritmie geeft op het EEG een grillig patroon van hersengolven die heen weer lijken te springen over de verschillende hersengebieden. Wanneer jouw kind salaamkrampen heeft in combinaties met de typische afwijkingen op het EEG van de hypsaritmie en de ontwikkeling van een kind stil staat, kan de diagnose syndroom van West worden gesteld.

Behandeling

Bij het syndroom van West is het heel belangrijk om de salaamkrampen niet meer voor te laten komen. Het is gebleken dat de ontwikkeling van een kind niet verder gaat zolang er veel salaamkrampen zijn. Hoe beter en hoe sneller de salaamkrampen verdwijnen hoe sneller de ontwikkeling weer verder kan gaan. Het is vaak niet makkelijk om de salaamkrampen te doen verdwijnen.

De behandeling gebeurt met medicijnen. Meestal is het kind hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Er bestaan verschillende medicijnen die kunnen helpen tegen salaamkrampen. Het is vaak zoeken welk medicijn of welke combinatie van medicijnen bij het kind het beste werken. Dit is bij ieder kind verschillend.

Wanneer deze behandelingen niet werken kan een ketogeen dieet worden overwogen of medicijnkuren met gammaglobulinen of prednison achtige stoffen.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken