CSWS of ESES

Het CSWS syndroom is een epilepsiesyndroom waarbij er tijdens de slaap vrijwel voortdurend epileptische activiteit aanwezig is in de hersenen. De meeste kinderen krijgen klachten tussen de leeftijd van 5 -7 jaar.

De letters CSWS staan voor Continuous Slow Waves during Sleep. Een andere afkorting is ESES: Electric Static Epileptics in Slowsleep.

Kenmerken

Kinderen met het CSWS syndroom krijgen problemen met hun ontwikkeling, zoals bewegen, praten of leren. Hun ontwikkeling blijft stilstaan, maar de ontwikkeling kan ook achteruit gaan. Daarnaast krijgen veel kinderen met CSWS gedragsproblemen. Ze zijn drukker, moeilijker corrigeerbaar of meer in zichzelf gekeerd. Veel kinderen krijgen autistiforme kenmerken.

Kinderen met CSWS hebben overdag, maar met name ook ’s nachts vaak epilepsieaanvallen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit even voor zich uit staren en niet reageren op de omgeving, of kortdurende schokjes met armen en/of benen of soms ook gegeneraliseerde aanvallen. Deze aanvallen kunnen zo subtiel zijn dat ze niet worden opgemerkt.

Diagnose

Een EEG kan het CSWS syndroom bevestigen. Om de diagnose CSWS vast te stellen moet er een EEG gemaakt worden tijdens de hele nacht slaap. Wanneer blijkt dat er voortdurende epileptische activiteit is op verschillende plaatsen in de hersenen, in elk geval meer dan 80% van de tijd dat geslapen is, is er sprake van het CSWS syndroom.

MRI-scan

Wanneer bij kinderen met het CSWS syndroom een MRI-scan van de hersenen gemaakt wordt, worden daar vaak afwijkingen in de voorste hersengebieden gezien.

Neuropsychologisch onderzoek

Vaak krijgen kinderen met CSWS syndroom een uitgebreid onderzoek waarbij allerlei vaardigheden worden getest. Dit wordt een neuropsychologisch onderzoek genoemd. Het neuropsychologisch onderzoek wordt vaak na enige tijd behandeling herhaald om te kijken of er verbetering heeft plaatsgevonden als gevolg van de behandeling.

Behandeling

Het CSWS syndroom wordt in eerste instantie behandeld met medicijnen die epileptische aanvallen onderdrukken. Regelmatig wordt met een nieuw EEG gekeken of de behandeling voldoende effect heeft.

Wanneer de behandeling met medicijnen tegen epilepsie onvoldoende effect heeft, komen andere behandelingen in aanmerking. Vaak wordt dan gekozen voor een medicijnkuur met gammaglobulines via een infuus of een behandeling met prednison via een infuus of in tabletvorm. Soms worden beide behandelingen ook gecombineerd.

Wanneer het goed lukt om de epileptische aanvallen tijdens slaap te onderdrukken, gaat de ontwikkeling van kinderen met het CSWS syndroom weer vooruit.

Ook bij kinderen waarbij het niet goed lukt om de epilepsie onder controle te krijgen, treedt na de puberteit vaak spontaan een verbetering op van de hoeveelheid epileptische activiteit op het EEG en van de gedragsproblemen en ontwikkelingsachterstand.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken