Voor wie is epilepsiechirurgie?

Epilepsiechirurgie kan bij zowel volwassenen als kinderen worden uitgevoerd. Als jij niet of onvoldoende reageert op behandeling met anti-epileptica of als je onaanvaardbare bijwerkingen hebt, kan je in aanmerking komen voor verder onderzoek naar de mogelijkheden van een operatie.

Verschillende typen epilepsie vragen om een verschillende chirurgische aanpak. Epilepsiechirurgie kan alleen als de epilepsiebron afgegrensd kan worden. Weten waar de epileptische bron zich bevindt is dus belangrijk. Daarnaast moet de bron buiten onmisbare hersengebieden liggen en moet het één gebied zijn.

Overige voorwaarden zijn:

  • Steeds terugkerende partiële aanvallen (partieel wil zeggen dat de epilepsie ontstaat in een specifiek deel in de hersenen);
  • De aanvallen vormen een medische of sociale beperking;
  • Er is bewijs dat de behandeling met medicijnen niet (voldoende) aanslaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft;
  • De (vermoedelijke) plaats in de hersenen kan zonder gevaar voor restverschijnselen worden verwijderd;
  • Er is geen kwaadaardige afwijking (bijv. tumor) die op zich al een indicatie voor operatieve verwijdering kan hebben;
  • Er is geen geen voortschrijdende neurologische aandoening of algemene medische contra-indicatie;
  • Het begrip wat er voorafgaand aan en tijdens de operatie gaat gebeuren.

De Landelijke Werkgroep Epilepsie Chirurgie (LWEC) bekijkt via uitgebreid onderzoek of iemand geopereerd kan worden. In de werkgroep zitten verschillende specialismen van diverse centra in Nederland. Het is ook mogelijk dat jij niet in aanmerking komt voor epilepsiechirurgie. Dit kan zelfs al duidelijk zijn voordat je het traject ingaat. Daarnaast blijkt uit onderzoek tijdens het traject dat in meer dan de helft van de situaties de operatie niet door kan gaan. Ook besluiten mensen soms zelf om de operatie niet door te zetten.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken