Epilepsiechirurgie: de operatie

De operatie duurt enkele uren en gebeurt onder algehele narcose. Soms is een operatie noodzakelijk waarbij je kortdurend wakker gemaakt wordt om verschillende testjes uit te voeren. Afhankelijk van het herstel na de operatie mag je na 7 á 14 dagen naar huis.

Na de operatie

Hoe het herstelt verloopt, is moeilijk te voorspellen. Sommigen mensen, vooral kinderen, kunnen na enkele weken weer “normaal” functioneren. Maar het kan ook maanden dure voordat er weer genoeg energie en geen hoofdpijn meer is. Het kan zijn dat je direct na de operatie één of meerdere aanvallen hebt. Dit wil niet zeggen dat de operatie mislukt is, want het hoeft niet aan te geven dat de aanvallen doorzetten.

Daarnaast moet je natuurlijk ook psychisch herstellen. Al met al kan het genezingsproces soms meer dan een jaar in beslag nemen. Of de operatie nu wel of niet het gewenste resultaat heeft gehad, het zal wennen worden. Aan de teleurstelling als de aanvallen terugkomen, aan het leven zonder al die intensieve onderzoeken of aan het nieuwe leven zonder aanvallen. Wennen aan ingrijpende veranderingen is moeilijk en kost veel tijd. jouw arts kan je, desgewenst, doorverwijzen naar specialisten die jou ondersteunen in het weer oppakken van je leven.

De trajectbegeleider houdt contact gedurende 1½ jaar met steeds meer tijd tussen de contactmomenten. Ook kan je zelf contact met de trajectbegeleider opnemen als je vragen hebt.

Zes weken na de operatie volgt een afspraak op de polikliniek met de arts die  geopereerd heeft. Meestal wordt dan ook het gezichtsveldonderzoek herhaald en wordt er een MRI-scan gemaakt. Er volgen eventueel vervolgafspraken. Je eigen arts zet de behandeling met medicijnen voort. Neuropsychologisch onderzoek vindt tussen een half en anderhalf jaar na de operatie plaats.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken