Toediening

Veel anti-epileptica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. De werkzame stof kan namelijk op verschillende manieren worden ‘verpakt’. Bekende voorbeelden zijn poeders, pillen, capsules, zetpillen, vloeibaar (als drankje) of neusspray.

Medicijn op maat

Voor de werking van een anti-epilepticum maakt het (meestal) niet zoveel uit op welke manier het medicijn wordt toegediend. Voor het gebruiksgemak kan het wél veel uitmaken. Voor sommige mensen is prettiger om medicijnen in te nemen in vloeibare vorm, of als poeder opgelost in wat vla of yoghurt.
Je kan met jouw arts en/of apotheker bespreken welke toedieningsvorm voor jou het meest geschikt is.

Retard

Medicijnen kunnen ook een vorm hebben die de werkzame stof geleidelijk afgeeft aan het bloed. Dit heten retardtabletten. Deze kan je op je nuchtere maag innemen. Het tijdstip van inname is dan niet meer zo belangrijk. Een voordeel is dat een retardtablet maar één, hooguit twee keer per dag ingenomen hoeft te worden. Tegelijk is dat een nadeel. Als je een tablet een keertje vergeet, mis je de hele hoeveelheid die voor een dag is voorgeschreven en neemt de kans op een aanval toe.

Innemen van medicijnen

Het is belangrijk de medicijnen op vaste tijdstippen van de dag en in de juiste hoeveelheid in te nemen. Alleen dan bevindt de werkzame stof zich steeds in dezelfde hoeveelheid in het bloed. Zo hebben de medicijnen het meeste effect. Ook de kans op bijwerkingen is dan kleiner, vooral de kans op maag- en darmklachten.

Als je op vaste tijdstippen eet en naar bed gaat, is het aan te raden de medicijnen in te nemen vlak voor of tijdens een maaltijd. Na het eten zijn maag en darmen gevuld met voedsel. Daardoor wordt het medicijn langzamer in het bloed opgenomen. Zo komt het gelijkmatiger in het bloed. Ook de kans op maag- en darmklachten en andere bijwerkingen is dan minder groot. Ook tijdens de slaap wordt het medicijn langzamer in het bloed opgenomen.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken