(Dreigende) status epilepticus

Als een epileptische aanval langer duurt dan 5 minuten of wanneer de patiënt tussen of na de aanvallen niet meer bij bewustzijn komt, is er sprake van status epilepticus.. Soms is dit levensbedreigend en vereist onmiddellijke medische interventie.

Een mogelijke aanleiding van een status epilepticus is dat er onvoldoende ademhalingsbewegingen gemaakt worden door de gestoorde prikkeloverdracht in de hersenen, waardoor zuurstofgebrek in het lichaam kan ontstaan. Dit geeft de meeste problemen in de hersenen, aangezien zuurstoftekort aldaar snel schade aan het hersenweefsel kan veroorzaken.

Non-convulsieve status epilepticus (NCSE)(schemertoestand)

Non-convulsief betekent dat er geen spiertrekkingen (convulsies) zijn. Een NCSE is meestal een mengbeeld van absences, atone aanvallen, tonische aanvallen en myoclonieën. Het bewustzijn is daarbij vaak sterk verlaagd. Daarom wordt het ook wel schemertoestand genoemd. Je bent dan traag, maar niet volledig buiten bewustzijn. Er is geen goed contact mogelijk.
Het komt ook voor dat een dergelijke status bestaat uit voornamelijk atypische absences met bijvoorbeeld slechts een enkele spierschok. Dan kan het moeilijk zijn om de status te herkennen zonder dat er gelijktijdig een EEG wordt gemaakt.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken