Soorten epilepsie behandelingen

Aan de hand van de gegevens die de arts heeft verkregen uit de onderzoeken, wordt een behandelplan opgesteld.

De kern van de behandeling bestaat uit het bestrijden en voorkómen van aanvallen, meestal in de vorm van het innemen van medicijnen, de zogenaamde anti-epileptica.

Medicijnen

Het hangt van verschillende factoren af of direct met medicijnen gestart wordt, nl.:

 • er moet zekerheid bestaan over de diagnose epilepsie
 • er moet zekerheid zijn over de aard van de epilepsie
 • er wordt rekening gehouden met de ernst van risico’s die verbonden zijn aan de aanvallen:
  • frequentie
  • type en duur van de aanvallen
  • aanvallen overdag of ’s nachts
  • automatismen die gepaard gaan met aanvallen
 • hoe belastend de epilepsie is voor de persoon en het gezin

Uiteraard kan je hierin meedenken. Het gaat tenslotte om jou lichaam en de kans is groot dat je gedurende lange tijd (misschien zelfs wel de rest van je leven) deze middelen gaat gebruiken.

Gemiddeld genomen kan 70% van de mensen met epilepsie met medicijnen aanvalsvrij door het leven gaan, zodra deze goed is ingesteld.

Niet behandelen?

Soms besluit de arts in overleg met jou om de aanvallen juist niet met medicatie te behandelen. Bijvoorbeeld als de aanvallen zo weinig voorkomen of zo licht zijn, dat de (mogelijke) bijwerkingen van de medicatie erger zijn dan de epilepsie zelf.

Als medicijnen niet helpen

In ongeveer 30 procent van de gevallen blijkt de epilepsie moeilijk instelbaar te zijn met medicijnen. Officieel spreekt men van moeilijk instelbare epilepsie, als iemand twee soorten anti-epileptica (medicijnen) in voldoende hoge dosering en gedurende voldoende lange tijd heeft geprobeerd en de aanvallen nog niet volledig onder controle zijn.

Je kan met je arts dan andere mogelijkheden overwegen die wellicht een beter resultaat geven.

Het is van groot belang dat een in epilepsie gespecialiseerd (kinder)neuroloog vaststelt dat jij niet goed instelbaar bent of jouw kind niet goed instelbaar is.

Epilepsiechirurgie
Bij epilepsiechirurgie wordt een operatie aan de hersenen uitgevoerd, waarbij de haard (bron) van de epilepsie verwijderd of geïsoleerd wordt. Een voorwaarde daarvoor is dat de epilepsie uitgaat van een klein gebied in de hersenen, dat zonder ernstige gevolgen geopereerd kan worden.

Een dieet
Bij deze behandeling wordt een zeer vetrijk en koolhydraat beperkt dieet voorgeschreven.
Bij kinderen wordt het ketogeen dieet toegepast, bij jongeren en volwassenen kunnen Modified Atkins Dieetbehandeling (MAD) volgen.
Deze diëten worden onder zorgvuldige medische begeleiding toegepast. Het is niet goed te voorspellen wie er baat zal hebben bij een behandeling met het dieet, en wie niet.

Nervus Vagus Stimulator (NVS)
Bij NVS krijgt de linker hersenzenuw (nervus vagus), die loopt via de hals, kleine stroomstootjes via een soort pacemaker. Ook hier geldt dat niet goed te voorspellen is wie baat zal hebben bij deze behandeling.

Deep Brain Stimulation (DBS)
Bij DBS wordt gebruik gemaakt van een neurostimulator, een soort pacemaker, die in het lichaam wordt ingebracht. Vervolgens wordt deze, onderhuids met geleidingsdraadjes, verbonden met de hersenen.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken