Epilepsie aanvallen omschrijven

Een duidelijke beschrijving van wat er gebeurt tijdens een aanval, is van groot belang voor de arts voor een goede behandeling en soms ook om een eventuele oorzaak van de aanvallen te achterhalen. De volgende zaken zijn van belang:

• Het begin van de aanval: is er vooraf een gevoel in de buik, linker of rechter arm/been, of in het gezicht? Of begint de aanval plotseling, zonder vooraankondiging (aura)?
  • Zijn de schokken links, of rechts? Of gelijktijdig aan beide kanten?
  • Is het bewustzijn normaal of geheel/gedeeltelijk verstoord?
  • Hoe lang duurt de aanval? Neem de tijd op.
  • Wanneer zijn de aanvallen? Op willekeurige momenten? Of juist altijd op een bepaald moment, bijvoorbeeld direct na het inslapen?
  • het aantal, eventueel per aanvalstype
    hoe lang de aanval duurde
    of er sprake was van koorts, spanning, moeheid o.i.d.
    wijzigingen in het medicijngebruik

Aanvalskalender

Als je nog aanvallen hebt en/of er wordt nog aan de medicatie of NVS-instelling gesleuteld, hou dan zo goed mogelijk de aanvallen bij, bijvoorbeeld:

• het aantal, eventueel per aanvalstype
  • hoe lang de aanval duurde
  • of er sprake was van koorts, spanning, moeheid o.i.d.
  • wijzigingen in het medicijngebruik

Er zijn verschillende soorten aanvalskalenders en apps beschikbaar.

Een video van de aanval kan voor de arts belangrijke aanvullende informatie geven. Dit kan eenvoudig met een mobiele telefoon.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen

Tekstsuggestie maken