Deep Brain Stimulation in het kort

Bij DBS wordt gebruik gemaakt van een neurostimulator, een soort pacemaker, die in het lichaam wordt ingebracht. Vervolgens wordt deze, onderhuids met geleidingsdraadjes, verbonden met de hersenen. 

Via die geleidingsdraadjes wordt zorgvuldig gecontroleerde elektrische stimulatie toegediend aan een nauwkeurig bepaald doelgebied in de hersenen dat de thalamus wordt genoemd. De thalamus wordt beschouwd als het centrale doorschakelstation van de hersenen en heeft sterke verbindingen met andere delen van de hersenen waar epilepsieaanvallen beginnen.Bij DBS-therapie wordt geen hersenweefsel verwijderd.

Instellen

Een arts stelt enkele weken na de implantatie de duur en de frequentie van de elektrische stimulatie in. Het vinden van de beste instelling met het meeste resultaat kan enige tijd duren.

Resultaat

DBS is een aanvullende behandeling waardoor aanvallen minder hevig en minder frequent kunnen worden. Niet alle epilepsiepatiënten reageren op dezelfde manier op behandeling met DBS. Daarnaast wordt DBS-therapie meestal samen met anti-epileptische medicatie gebruikt.

Als de behandeling niet werkt of niet goed wordt verdragen, kan het DBS-systeem worden uitgezet of in zijn geheel worden verwijderd.

Voor wie?

DBS kan een behandelmethode zijn voor patiënten met partiële epilepsie bij wie medicatie onvoldoende resultaat oplevert en voor wie epilepsiechirurgie of nervus vagus stimulatie geen optie is (gebleken).
Patiënten die mogelijk in aanmerking komen, doorlopen een uitgebreid vooronderzoek.

Waar?

DBS voor epilepsie wordt in Nederland aangeboden door:

  • het samenwerkingsverband Kempenhaeghe / Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC)
  • het samenwerkingsverband SEIN-Zwolle / Medisch Spectrum Twente (Enschede)

Geïnteresseerd?

Patiënten kunnen contact opnemen met hun arts voor een volledige lijst van indicaties, contra-indicaties, voordelen en risico’s. Alleen de patiënt zelf en zijn/haar arts kunnen bepalen of deze procedure geschikt is en toegepast wordt bij hem/haar.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken