Alternatieve behandelingen

Er kunnen diverse redenen zijn voor een alternatieve behandelmethode: vanuit een levensfilosofie, geen belasting van reguliere medicijnen willen of omdat de reguliere middelen geen resultaat bieden en/of ernstige bijwerkingen hebben.

Op internet zijn talloze alternatieven te vinden. Voor epilepsie is tot nu toe geen enkele alternatieve behandelmethode effectief gebleken om als reguliere behandeling te overwegen.

Soms echter zijn er wel individuele succeservaringen gemeld. Wetenschappelijk is daarvan nog niets bewezen of wetenschappelijk onderzoek is nog gaande (zoals met CBD-olie).

Een behandeling met anti-epileptica hoeft een aanvullende alternatieve behandelmethode niet in de weg te staan, maar het is ten zeerste aan te raden dit wel in overleg met jouw arts te doen. En daarbij bedoelen wij niet de alternatief genezer.

Het is absoluut begrijpelijk dat er gezocht wordt naar alternatieven als reguliere medicijnen en behandelingen niet (voldoende) werken, maar het gebruik van alternatieven kan ook risico’s met zich meebrengen. Er zijn verhalen bekend over ernstige bijwerkingen, een toename van aanvallen of, in het ergste geval, overlijden.

Bij veel alternatieven zijn de risico's en bijwerkingen vaak nog niet goed in beeld gebracht. Het is daarom te adviseren dat bij overweging van alternatieve behandelingen hier zoveel mogelijk zelf onderzoek naar te doen en te bespreken met je eigen arts (niet de alternatief genezer). Het stoppen met je huidige medicatie is vaak niet aan te bevelen, dus bespreek dit altijd ook eerst met je arts.

Kijk hierbij goed naar de bronnen van de informatie en verzamel het liefste informatie van meerdere bronnen, zodat je een enigszins objectief beeld krijgt.

Veel bronnen (op internet) geven informatie vanuit één gezichtsveld of hebben een onderliggend commercieel belang. Maar net als met reguliere behandelingen kan het voor iedereen weer anders zijn. Ervaringen van anderen van verschillende bronnen geven vaak een beter beeld.