Bevalling

Er is een kans van ongeveer 3% dat er tijdens de bevalling een aanval optreedt. Daarom is het goed om in het ziekenhuis te bevallen.

Er is maar heel weinig kans, 1%, dat je tijdens de bevalling een grote aanval zult hebben. Is dat wel het geval dan zal de behandelende arts vaak besluiten tot een keizersnede.

Indicatie voor een ziekenhuisbevalling

Epilepsie is een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar de kosten van de opname betaalt. De bevalling in het ziekenhuis is in de eerste plaats nodig, omdat er complicaties kunnen ontstaan door aanvallen tijdens of kort na de bevalling. In de tweede plaats kan het kind onder invloed van sommige medicijnen tegen epilepsie trager reageren en de hulp nodig hebben van een kinderarts. Dit geldt vooral bij het gebruik van fenobarbital en sommige benzodiazepines (valium).

Kort na de bevalling volgt een periode van uitputting, waarin een verhoogde kans ontstaat op aanvallen. De baby moet na de geboorte vitamine K- druppels krijgen i.v.m. een mogelijk gestoorde bloedstolling, veroorzaakt door de blootstelling aan medicijn voor de geboorte. Als de vitamine K tijdens de laatste maand van de zwangerschap niet genomen is, zal men tijdens de bevalling vitamine K aan de moeder geven. Andere bijzondere zorg is niet nodig, wanneer het kind gezond blijkt te zijn.

Na de bevalling

Na de bevalling wordt indien nodig de medicatie tegen epilepsie geleidelijk terug naar de oude dosering gebracht. Dit gebeurt in een aantal weken tot maanden. Als je toch aanvallen hebt, terwijl je medicijnen gebruikt zal je een aantal voorzorgsmaatregelen moeten nemen voor de zorg voor het kind.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken