Autorijden

Kan ik ooit de weg weer op? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het is essentieel dat je je realiseert dat autorijden een serieuze zaak is: voor jezelf en je medeweggebruiker. Niemand wil een ongeluk veroorzaken. Autorijden kan alleen als je geheel aanvalsvrij bent verklaard.

Ik voldoe aan die voorwaarden, ik kan weer rijden?

Nee, verkeersdeelname is een serieuze zaak. Voor je eigen veiligheid, maar zeker ook voor je mede weggebruikers. Je wilt geen ongeluk veroorzaken door je epilepsie. Sowieso beoordeelt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of je opnieuw verantwoord aan het verkeer kunt deelnemen. Met een Eigen Verklaring beantwoord je tien vragen over je gezondheid. Dit formulier is te koop bij het CBR, de gemeente of een rijschool. Als hieruit blijkt dat je lichamelijk en geestelijk fit bent om veilig een voertuig te besturen, dan ontvang je de Verklaring van rijgeschiktheid.

Nog geen rijbewijs? Het is verstandig al voorafgaand aan de rijlessen je geschiktheid aan te tonen.

Dat is het?

Nee. Met de Eigen Verklaring heeft het CBR ook een medisch rapport nodig, afkomstig van de eigen of een onafhankelijk neuroloog. Hij of zij stelt dit rapport op, op basis van neurologisch onderzoek en (veranderingen in) medicijngebruik. Bij blijvende aanvalsvrijheid mag je weer rijden (soms na afleggen rijexamen). In eerste instantie is het rijbewijs twee jaar geldig, daarna drie jaar en dan onbeperkt. Krijg je weer een aanval, dan begin je helaas weer van voor af aan.

Kan stress een aanval uitlokken? Ga dan niet achter het stuur op stressvolle momenten.

Rijgeschiktheid

De algemene regel is dat mensen met epilepsie voor het kleine rijbewijs (groep 1) een jaar aanvalsvrij moeten zijn voordat zij (weer) mogen auto- of motorrijden.
Of deze regel op u van toepassing is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type aanval en de kans op herhaling van een aanval binnen een bepaalde tijd. 
Het advies is om na een epileptische aanval met jouw arts door te spreken welke aanvalsvrije periode voor jou geldt.

je bent bent wettelijk (nog) niet verplicht om jouw epilepsie te melden bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Maar je kunt in ernstige problemen komen als er onverhoopt een ongeluk gebeurt.

Mocht je gevoelig zijn voor licht, houdt daar dan rekening mee op zonnige dagen. Een zonnebril kan helpen en vermijd zoveel mogelijk wegen met rijen bomen.

Bus of vrachtwagen?

Had je één aanval? Je dient minstens vijf jaar aanvalsvrij te blijven voor je weer rijden mag. Bovendien slik je in die periode geen anti-epileptica. Had je meerdere aanvallen? Dan bedraagt de aanvalsvrije periode tien jaar, ook slikt je geen medicatie tegen epilepsie. Het beroepsmatig vervoeren van passagiers (bijvoorbeeld taxi) is niet toegestaan als je epilepsie hebt. Voor vorkheftrucks gelden weer andere regels

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken