Ouders
Wij weken nog aan een uitgebreider artikel voor ouders. informatie die bij partners staat gaat voor veel ouders ook op. Nog enkele aandachtspunten:
Zorg voor een kind met epilepsie vraagt vaak een een hele boel aandacht van de ouders. Maar vergeet ook niet aan elkaar te denken en aan broertjes en zusjes. Je kan met elkaar de last verdelen, steun bij elkaar halen, maar ook je batterij weer opladen door juist leuke dingen te doen met elkaar.
Wees duidelijk naar je omgeving. Praat met je werkgever als het invloed heeft op je werk. Probeer afspraken te maken die voor jullie beide acceptabel. Maak afspraken wanneer het tijd voor 'jou' is. OM eens een boek te lezen, te sporten of gewoon even niets doen.
Broertjes en zusjes
Als een broer of zus epilepsie heeft gaat waarschijnlijk een hoop aandacht van de ouders/verzorgers naar jou broer of zus. Niet zozeer omdat ze dat willen, maar omdat het nodig is. Maar ook jij hebt jou tijd en aandacht nodig. Probeer dat duidelijk aan te geven en maak afspraken, zoals bijvoorbeeld zaterdagochtend is tijd voor mij en papa (of mama). Epilepsie speelt dan even niet en jij hebt onverdeelde aandacht van een ouder. De week erop is de andere ouder aan de beurt. Merk je dat het invloed heeft op je school? Praat erover met een leraar.
Kind van ouder(s) met epilepsie
Als een of beide ouders epilepsie heeft speelt dat zonder twijfel een grote rol in jou leven. Zolang er nog een andere volwassene in het gezin is zal die de zorgtaken waarschijnlijk op zich nemen. Maar in een tijd van steeds meer een ouder gezinnen kan er een zorgtaak bij jou komen te liggen die misschien wel te groot is. Maak duidelijke afspraken met je vader en/of moeder wat er van jou verwacht (mag) worden bij een aanval en bij wie je hulp kan inroepen. Het is sowieso verstandig om met een gespecialiseerd epilepsie verpleegkundige of epilepsieconsulent te gaan praten die veel ervaring hebben met andere kinderen die ook een ouder met epilepsie hebben.
Grootouders