Epilepsie en overgang

Bij vrouwen met epilepsie nemen in de overgang het aantal aanvallen vaak toe. Bespreek daarom zowel met je gynaecoloog als met je neuroloog de behandelingsmogelijkheden van menopauzale klachten.

Overgang eerder bij epilepsie

Bij vrouwen met epilepsie treedt de menopauze gemiddeld 4 – 5 jaar eerder op dan bij vrouwen zonder epilepsie. Dit lijkt vooral zo te zijn bij vrouwen met catameniale epilepsie, en vrouwen met een hoge aanvalsfrequentie.

Effect overgang op de aanvallen

Het is moeilijk te voorspellen wat de overgang voor effect heeft op je aanvallen. Schommelingen in de hormoonhuishouding kan het aantal aanvallen beïnvloeden.Tijdens de overgangsperiode gaat eerst het progesterongehalte in het bloed dalen, en pas later het oestrogeengehalte.

Vooral vrouwen die voorheen een catameniale epilepsie hadden kunnen daarom in deze overgangsperiode een toename hebben van aanvallen. Anderzijds is er juist bij deze groep vaak een duidelijke afname van de aanvallen na de menopauze. Dit gebeurt helaas niet bij alle vrouwen. Bij vele vrouwen verandert er niets na de menopauze, en bij nog andere nemen aanvallen zelfs toe.

Botontkalking door de overgang

Na de menopauze kan sneller botontkalking (of osteoporose) optreden. Vrouwen hebben een grotere kans op botontkalking dan mannen. Dit proces wordt nog versneld bij vrouwen met epilepsie, en door sommige anti-epileptica. Bespreek met je behandelaar de mogelijkheid om een screeningsonderzoek naar osteoporose uit te voeren. Het kan soms nodig zijn botversterkende medicatie in te nemen. Versteviging van de botten op jonge leeftijd door voldoende lichaamsbeweging, zonlicht en inname van zuivelproducten is alvast de beste vorm van preventie.

Effect overgang op je lichaam

Met de overgang, of menopauze, wordt de periode bedoeld dat er een natuurlijk einde komt aan de menstruatie. Dit gebeurt gewoonlijk tussen het 45e en 55e levensjaar, en is het gevolg van een normale lichamelijke verandering. De eierstokken reageren niet meer op hormonale signalen van de hersenen. Een vrouw is in de overgang wanneer ze 1 jaar geen menstruatie meer heeft.

Gewoonlijk verloopt de overgang probleemloos, maar er zijn ook nog al wat vrouwen die er erg veel ongemak door ervaren. De menstruatie gaat onregelmatiger verlopen, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en slechter slapen kunnen het gevolg zijn van de overgang. Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en kwetsbaarder, en dit kan het vrijen pijnlijk maken.

Voor deze klachten wordt soms hormonale therapie voorgeschreven (meestal oestrogeen of een combinatie van oestrogeen en progesteron). De voordelen moeten echter afgewogen worden tegen de nadelen, want bij sommige vrouwen kan dit het risico op borstkanker verhogen.

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken