Epilepsie en angst

Door angst en onzekerheid kan het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde behoorlijk uit evenwicht raken. Heel begrijpelijk, maar dit kan op den duur negatieve gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je probeert om, zo snel als mogelijk is, een goede balans te vinden. 

Er is geen standaardmethode om met epilepsie om te gaan. Deze is van een aantal factoren afhankelijk en moet bij jou passen. De een wil er over praten, de ander heeft daar geen behoefte aan of grote moeite mee.

Het maakt hierin niet uit of jezelf epilepsie hebt, je kind, je partner, een familielid of andere naaste.

Tijdig actie nemen

Het is goed om er voor te zorgen dat angst jouw leven niet gaat beheersen. Neem op tijd maatregelen en bel bijvoorbeeld de Epilepsie Advieslijn. Zij kunnen jou verder helpen of doorverwijzen. Hulp zoeken is geen kenmerk van onvermogen maar toont moed!

Epilepsie is meestal een chronische aandoening waar je gedurende langere tijd mee te maken krijgt. Vooral het onverwachte van de epilepsieaanval kan mensen bang en onzeker maken. Plotseling ben je de controle over je eigen lichaam kwijt. Elke nieuwe aanval kan je weer verder afbrengen van de acceptatie. En accepteren is nodig en belangrijk voor jouw eigenwaarde, om weer grip te krijgen op jouw leven. Pas dan kan het een stukje van jouw leven worden, en is het niet meer alles overheersend aanwezig.

Accepteren

Het acceptatieproces kent een aantal fasen waar de meeste mensen doorheen gaan. Het kan leiden tot ontkenning, tot boosheid (waarom ik?) of verdriet, dat is voor iedereen verschillend. Sommigen storten zich helemaal op de informatie en lezen alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Anderen hebben behoefte om met een ervaringsdeskundige te praten en hun verhaal te delen. Kies een manier die bij jou past! En omdat het om een proces gaat, komen sommige fasen dan ook nog wel eens terug. Dat hoeft jou niet te verbazen of te ontmoedigen, je bent juist op de goede weg.

Sommigen lezen alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Anderen hebben behoefte om met een ervaringsdeskundige te praten.

Praten met een ervaringsdeskundige lotgenoot kan zeer zinvol zijn en meerwaarde hebben. Het kan ook belangrijk zijn omdat niet alle informatie die je kunt vinden even betrouwbaar en herkenbaar is. Het kan onnodig onrust veroorzaken. Ervaringsdeskundigen delen echter jouw ervaringen en gevoelens en hebben vaak aan een half woord genoeg. Door hun kennis kunnen zij wellicht ook ontstane onrust wegnemen of jou, zo mogelijk, geruststellen. Bel onze ervaringsdeskundige vrijwilligers van de Epilepsie Advieslijn. Zij willen graag naar jou luisteren!

Epilepsie kan een enorme verandering in het leven met zich meebrengen en het kost tijd om daar aan te wennen! Gun je zelf ook die tijd en neem gevoelens serieus. Het gaat immers over jezelf! Het is een proces dat vaak ‘met vallen en opstaan’ gepaard gaat. Ook dat kan je het beste accepteren.

Niet alle fasen duren even lang. Hoe sterk je een fase beleeft, hangt onder meer af van jouw persoonlijkheid. Natuurlijk ben je niet altijd in balans, dat hoort bij het leven. Leg de lat daarom ook niet te hoog. Het is altijd afhankelijk van meerdere factoren waaronder draagkracht en draaglast. Dat zal variëren door de tijd heen. Daarom blijft het van belang hierover te blijven praten. Daarin kan de Epilepsie Advieslijn van de EVN wellicht een rol spelen. De medewerkers willen daar graag bij helpen. Door mee te denken over de weg die jij kunt bewandelen om weer nieuw perspectief te zien. Toekomstgericht en met hernieuwd zelfvertrouwen!

Als jij, of jouw omgeving, het gevoel heeft dat je blijft steken in de ontkenning, de boosheid of het verdriet, zoek dan contact en bel tijdig. Jij bent absoluut niet de enige en het vraagt kostbare energie waar je niets voor terug krijgt.

Waar kan je terecht?

  • Epilepsie Advieslijn
  • Epilepsie Cafés
  • Huisarts
  • Epilepsieconsulent of Epilepsie verpleegkundige
  • Algemeen maatschappelijk werk
  • Vrijgevestigde psycholoog, psychotherapeut of psychiater

Tekstwijziging of aanvulling voorstellen


Tekstsuggestie maken