Standaard EEG

door Charmaine
“Dit onderzoek heb ik heel erg vaak gehad. Je hoofd wordt dan opgemeten zodat er duidelijk gemaakt kan worden waar de nodige elektroden geplakt moeten worden. Dit gebeurt met een lijm die dan even droog geblazen wordt.

Niet altijd was er iets zichtbaar op het EEG. Dat vond ik best wel eens verwarrend.

Het kan ook zijn dat je een soort kap op je hoofd krijgt, waarin de 20 elektroden al een plaats hebben. Deze worden dan met een soort geleidingsgel op je hoofd bevestigd. Ook krijg je twee elektroden op je oorlel.

Tijdens het onderzoek lig je op een stoel met voornamelijk je ogen gesloten. Af en toe word je gevraagd om opdrachten uit te voeren. Bijvoorbeeld je ogen te openen en weer te sluiten of 3 minuten heel diep te zuchten. Ook wordt er gebruik gemaakt van een lamp. Die flitst dan verschillende keren op je ogen, dit duurt enkele seconden tot minuten.

Het onderzoek ervaar ik niet als belastend. Maak me er dan ook niet zenuwachtig voor. Het enige is dat er na afloop in je haar nog wat lijmresten voor kunnen komen. Maar door het een paar dagen met wat crème te behandelen kam je het er dan gemakkelijk weer uit. Vooraf mag je je haar alleen wassen. Gel, haarlak e.d. verstoren de registratie en geven dan mogelijk een verkeerd beeld.

Niet altijd was er iets zichtbaar op het EEG. Dat vond ik best wel eens verwarrend. Tegelijkertijd, het is maar een momentopname dus zegt het ook niet direct alles. Uit meerdere onderzoeken bleek wel degelijk dat het om epilepsie ging.”