Drie gezonde kinderen

door Amy
Hoe moet dat als ik straks zwanger wil worden? Kan dat geen kwaad voor het kindje, als ik een aanval krijg? En die medicijnen dan, die zijn toch schadelijk?

Maar ik wist dat de kans op een afwijking niet veel groter was dan bij andere moeders.

“Deze en andere vragen heb ik niet gehad bij mijn eerste zwangerschap. Als kind had ik epilepsie en de jaren, voorafgaande aan mijn zwangerschappen leek ik aanvalsvrij en gebruikte ik geen medicijnen. Terug kijkend weet ik nu dat ik altijd last heb gehouden van aura’s maar ik heb dat nooit als zodanig herkend. En ik was 3 maanden zwanger van ons tweede kindje toen ik weer een tonisch clonisch insult kreeg. Wat zijn we geschrokken! En ja, toen moest ik toch medicijnen gaan gebruiken en waren die vragen opeens heel reëel. Hoe moest dat verder, kon ik wel thuis bevallen? Zou het kindje nu wel gezond geboren worden, had het geen schade opgelopen tijdens die aanval aan het begin van de zwangerschap?

Deze en andere onzekerheden speelden opeens een rol in mijn leven. Van een onbezorgde zwangerschap leek geen sprake meer te zijn. Toch bleek dat later wel mee te vallen. De neuroloog, waar ik vanaf dat moment onder behandeling kwam stelde me gerust. Ik zou inderdaad medicijnen moeten gaan gebruiken en kreeg Tegretol (Carbamazepine), voorgeschreven. Maar omdat de eerste ontwikkelingsfase van mijn zwangerschap al achter de rug was hoefde ik me, voor wat betreft de medicijnen, geen grote zorgen te maken om ons kindje. Het zou beter geweest zijn als we eerder gestart zouden zijn met foliumzuur om een verhoogde kans op een kindje met een gespleten verhemelte en een open ruggetje te verkleinen. Maar dat kon helaas niet meer terug gedraaid worden.

En ondanks alles heb ik verder een normale zwangerschap gehad, waar ik ook van heb kunnen genieten. Ik had wel een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen omdat ik af en toe last had van een complex partiële aanval maar daar voelde ik me ook wel goed bij. Mijn eigen verloskundige mocht gewoon de bevalling doen en dat vond ik erg fijn. Na 6 maanden werd er een gezonde zoon geboren!

We hadden nu twee kinderen, een meisje en een jongetje, maar na een paar jaar kwam toch het verlangen naar een derde zwangerschap. Dit keer waren die vragen er wel maar ik wist, uit ervaring, dat het heel goed mogelijk was, een gezond kindje te krijgen. Een paar maanden van te voren ben ik toen gestart met Foliumzuur en in overleg met de neuroloog mijn medicatie iets gewijzigd. Al vrij snel was ik weer zwanger en heb van deze zwangerschap eveneens genoten. Natuurlijk maakte ik me wel eens zorgen en dacht ik aan die medicijnen en het ongeboren kindje. Maar ik wist dat de kans op een afwijking niet veel groter was dan bij andere moeders. Want hoeveel moeders rookten er niet tijdens hun zwangerschap? Ik zorgde goed voor mezelf en het ongeboren leven en meer kon ik niet doen. Vol vertrouwen zag ik ook dit nieuwe leven tegemoet.

En het is, op dit moment, al bijna 20 jaar geleden dat onze jongste dochter gezond werd geboren!”