24-uurs EEG

door Jantina
“Dit onderzoek lijkt op een standaard EEG, alleen wordt de hersenactiviteit niet voor ruim een half uur gemeten maar duurt het 24 uur. Dat betekent dat je dan ook een nachtje blijft slapen in bijvoorbeeld een epilepsiecentrum.

Die camera’s zijn er voor bedoeld om eventuele aanvallen dan ook in beeld te brengen.

Je hoeft niet al die tijd op een stoel of je bed te liggen maar kunt gewoon rondlopen. Je draagt een kastje om je middel waar de elektroden in bevestigd zijn. Dat kastje is verbonden met een hele lange kabel.

Ik verbleef vaak met anderen, in een gezamenlijke ruimte waar ook camera’s hangen. Die camera’s zijn er voor bedoeld om eventuele aanvallen dan ook in beeld te brengen. De volgende morgen werden de elektroden weer verwijderd en mocht ik weer naar huis. De uitslag van dat onderzoek volgde in een afspraak bij de neuroloog.

Dit onderzoek vond ik, de eerste keer, best wel spannend. Je weet niet met wie je die dag door gaat brengen en soms vroeg dat ook wel om aanpassingen. Een andere keer heb ik het als heel gezellig ervaren.

Door dat kastje en die lange kabel ben je in je vrijheid beperkt. Dat voelde niet altijd even prettig, tenslotte was ik ook mijn privacy volledig kwijt. Altijd en overal word er met je mee gekeken. Maar ik wist dat het maar om 1 dag ging, en ook waar ik het voor deed! Lichamelijk vond ik het verder niet belastend.”