Bep Lentink

Als EVN vinden we het belangrijk dat het werk van vrijwilligers onder de aandacht wordt gebracht. Daarom zetten wij graag een vrijwilliger in het zonnetje! In deze editie: Bep Lentink.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij de EVN?

38 jaar, vanaf 1981.

Wat doe je als vrijwilliger?

Ik ben begonnen als contactpersoon voor de regio Arnhem. Daarna ben ik bestuurslid van deze regio geworden, later gevolgd door Gelderland en Gewest Middenoost. Daar heb ik thema-avonden verzorgd, gespreksgroepen begeleid en voorlichting gegeven. Nu doe ik er nog steeds de Epilepsie Café's. Ook ben ik gestart met het project voor partners van een man of vrouw met epilepsie. Tot slot ben ik al jaren bij de Advieslijn betrokken. Na een korte pauze ben ik er nu weer terug.

Wat is de impact van je werk bij de EVN?

Het heeft mij erg geholpen bij de verwerking van de niet instelbare epilepsie van mijn man. Ik leerde dat ik partner was en geen verpleegster. Met deze ervaring kon ik voor andere partners en mensen met epilepsie veel betekenen. De psychosociale gevolgen in je gezin zijn vaak moeilijk. Ook de contacten met neurologen en hulpverleners hebben mij veel geleerd. Ofwel, een win-win situatie.

Welk deel van je werk bij de EVN maakt je trots?

Het helpen van mensen als ze het even niet zien zitten, vooral partners en mensen met epilepsie. Het helpt om erover te praten. Daarnaast vind ik het erg leuk om nieuwe initiatieven opzetten. De EVN weer op de kaart zetten zodat de mensen weten dat de EVN er voor iedereen is en veel kan betekenen!

Als je een nieuwe vrijwilliger een tip zou moeten geven, wat zou je dan zeggen?

Lees vooral veel over epilepsie en de mogelijkheden. Maar ook wat de EVN voor de mensen kan betekenen. Neem ook contact op met collega’s van de EVN om samen te groeien in het vrijwilligerswerk. En het is belangrijk om je eigen epilepsie een plek te geven om er voor de ander te kunnen zijn.

Als je het bestuur van de EVN een tip zou moeten geven, wat zou je dan zeggen?

Wees zuinig op de vrijwilligers, zij zijn de pijlers voor de EVN. Met name goede en juiste communicatie naar de vrijwilligers en de leden is belangrijk. En laat de EVN weer gezien worden in het land, vooral de PR blijft achter. Kijk daarbij ook naar de website, dit is toch het visitekaartje.

Bep Lentink, EVN vrijwilliger