Epilepsiechirurgie bij kinderen

De Epilepsie Vereniging Nederland organiseert op zaterdag 5 oktober 2019 een voorlichtings- en contactdag rondom epilepsiechirurgie bij kinderen in samenwerking met het UMC Utrecht en SEIN expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde.

De dag is bestemd voor patiënten (vanaf 8 jaar), ouders/verzorgers, broers/zussen en opa’s/oma’s van kinderen die een mogelijke kandidaat zijn voor epilepsiechirurgie, al in het traject zitten of de operatie hebben ondergaan. Ook professionals binnen de epilepsiezorg zijn van harte welkom.

Ochtendprogramma:

 • 10:00 uur Inloop, ontvangst met koffie/thee.
 • 10:30 uur Opening.
 • 10:45 uur Lezing in de collegezaal door prof. dr. Braun (kinderneuroloog).
 • 12:00 uur Lunchpauze.

Middagprogramma:

Na de lunch zijn er diverse workshops die geleid worden door professionals van het UMC Utrecht en SEIN, samen met ervaringsdeskundigen van de EVN. Tijdens deze workshops krijg je voorlichting en kan je van gedachten wisselen met andere deelnemers.

Op basis van de informatie die jij ons verstrekt in het aanmeldingsformulier stellen we een persoonlijk programma op voor iedere deelnemer. Om zo goed mogelijk aan jouw wensen tegemoet te komen is het daarom van groot belang dat jij jouw aanmelding volledig invult en tijdig verstuurt.

 • 12:45 uur Eerste ronde workshops.
 • 14:00 uur Pauze met koffie/thee fris.
 • 14:15 uur Tweede ronde workshops.
 • 15:30 uur Gezamenlijke afsluiting / evaluatie in collegezaal.

Onderwerpen workshops:

 1. Registratie d.m.v. diepte elektroden en/of grid implantaten
  In deze workshop worden beide vormen van eeg registratie door dr. Van Eijsden (neurochirurg) en dr. Van der Salm (klinisch neurofysioloog) besproken.
 2. Sociaal functioneren na epilepsiechirurgie
  De operatie is achter de rug maar hoe gaat het dan verder? Kan de ingreep gevolgen hebben voor het sociaal functioneren van een kind in positieve dan wel negatieve zin? Eerder dit jaar is dr. Braams aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd op dit onderwerp en zij zal voorlichten over de uitkomst van haar onderzoek.
 3. Hemi disconnectie
  Een hemi disconnectie is een ingrijpende vorm van epilepsiechirurgie. Wat houdt dit precies in en wat zijn de kansen, risico’s en resultaten van een dergelijke ingreep?
  Dr. Van Rijen (neurochirurg) verzorgt deze workshop.
 4. Het traject besproken
  Je wordt doorverwezen naar een epilepsie instelling om te laten onderzoeken of epilepsiechirurgie tot de mogelijkheden behoort. Hoe zien de verschillende fasen van het traject en de begeleiding daarbij eruit? Verpleegkundig specialisten Janine Ophorst en Anouk Velders-De Winter (in opleiding) kunnen hier alles over vertellen.

Kosten

Voor deze geheel verzorgde dag vragen wij een eigen bijdrage van € 15,- per persoon voor leden en gezinsleden van leden van de EVN en € 25,- per persoon voor niet-leden.
Indien je tegelijk met jouw aanmelding ook lid wordt van onze vereniging dan betaal je de bijdrage die geldt voor leden. De mogelijkheid daarvoor kom je vanzelf tegen via onderstaande link.

Aanmelding: uiterlijk op 21 september 2019,

Klik op de volgende link om u aan te melden:

Aanmelden

Op 5 oktober is ook een belangrijke ledenvergadering over de toekomst van de EVN. Wij konden dit jaar helaas geen andere geschikte datum meer vinden om onze dag over epilepsiechirurgie bij kinderen te organiseren en gezien het belang van de dag hebben we besloten om dit evenement door te laten gaan.
Mocht je gebruik willen maken van jouw stemrecht op de ledenvergadering maar ook onze dag willen bijwonen, machtig dan een ander lid om jouw stem uit te brengen. Voor de juiste machtiging procedure kan je contact opnemen met info@epilepsievereniging.nl of 085 - 130 32 35 (tijdens kantooruren).

Voor een juiste afstemming van de catering en omdat wij voor alle deelnemers een persoonlijk programma samenstellen is het van groot belang dat alle gegevens volledig en tijdig zijn doorgegeven. Aanmeldingen die te laat binnenkomen, kunnen wij niet behandelen. Respecteer daarom deze datum en voorkom teleurstellingen!

Namens alle meewerkende professionals en vrijwilligers van de contactgroep epilepsiechirurgie,

Casper Baas
Coördinator contactgroep epilepsiechirurgie

SEIN