Vrijwilliger in het zonnetje: Ada

Als EVN vinden we het belangrijk dat het werk van vrijwilligers onder de aandacht wordt gebracht. Daarom zetten wij graag een vrijwilliger in het zonnetje! In deze editie: Ada Landman.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij de EVN?
34 jaar. Daarnaast ben ik 35 jaar lid van de EVN.

Wat doe je als vrijwilliger?
Ik ben begonnen als contactpersoon. Daarna ben ik een tijd gespreksgroep begeleider geweest en heb ik voorlichting gegeven bij diverse groepen mensen. Ik heb ook de afdeling Utrecht opgericht en ben daar voorzitter van geweest. Daarnaast ben ik betrokken geweest bij het bestuur van Gewest Noordwest. Tot slot ben ik al 15 jaar vrijwilliger bij de Advieslijn.

Wat is de impact van je werk bij de EVN?
Het heeft mij geholpen bij de verwerking van de epilepsie van mijn dochter en het geeft mij veel voldoening om met mijn ervaring andere mensen te helpen. Ik vind het ook belangrijk om epilepsie beter bekend te maken en de taboes te doorbreken. Het heeft mij veel voordelen opgeleverd bij de behandeling van mijn dochter, doordat je dicht bij het vuur zit en van alles op de hoogte bent.

Welk deel van je werk bij de EVN maakt je trots?
De Advieslijn, daarmee kan ik echt mensen helpen. Mensen zijn ook dankbaar voor het gesprek en de adviezen.

Als je een nieuwe vrijwilliger een tip zou moeten geven, wat zou je dan zeggen?
Lees er zoveel mogelijk over. Verwerk eerst je eigen epilepsie voordat je andere mensen gaat helpen. Geef daarnaast niet te snel op, maar groei er langzaam in. Dan geeft het veel voldoening en heb je er voor jezelf ook veel profijt van.

Als je het bestuur van de EVN een tip zou moeten geven, wat zou je dan zeggen?
Ga zorgvuldig met vrijwilligers om. Door de oprichting van Gewesten is de saamhorigheid verloren gegaan. Daar moet weer aan gewerkt worden door meer communicatie door het bestuur. Maak bijvoorbeeld op de website weer een deel voor kaderleden waardoor we meer informatie krijgen. Zorg ook dat leden op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen. Er zijn leden die hun lidmaatschap opgeven, omdat ze niets meer van de EVN horen. Als mensen aan mij vragen wat de voordelen zijn van het lidmaatschap, dan kan ik helaas weinig meer opnoemen. Mensen met een krappe beurs moeten ook vrijwilliger kunnen worden, dus het lidmaatschap moet je dan geen geld kosten.