Rolandische epilepsie niet goedaardig

Rolandische epilepsie is een stuk minder goedaardig dan gedacht. Dit concludeert promovenda Geke Overvliet. Zij toont aan dat kinderen met dit type epilepsie meer problemen hebben met taal en lezen dan gezonde kinderen.

Veel kinderen met epilepsie hebben Rolandische epilepsie, die zich vooral ‘s nachts afspeelt. Voorheen werd gedacht dat deze epilepsie benigne (goedaardig) was en daarom weinig behandeling behoeft. Nu blijkt echter dat kinderen met dit type epilepsie meer problemen hebben met taal en lezen dan gezonde kinderen. Deze problemen manifesteren zich vaak al voordat bekend is dat ze epilepsie hebben.

Taalproblemen

De hersenschors van kinderen met Rolandische epilepsie blijkt, voornamelijk in de linker “talige” hersenhelft, dunner te zijn dan bij gezonde kinderen. Dat verschil lijkt toe te nemen naarmate deze kinderen ouder worden. Ook hebben deze kinderen afwijkende neuronale verbindingen in de hersenen. Dit alles maakt Rolandische epilepsie een stuk minder goedaardig dan gedacht.

Proefschrift

Geke Overvliet promoveert 21 september aan de Universiteit Maastricht op haar proefschrift ‘Rolandic epilepsy, unraveling benign’.

Bron: Universiteit Maastricht

Deze pagina delen