Vervangende zorg

Het kan zijn dat u door de epilepsie(aanvallen) van uw partner te weinig rust krijgt of onvoldoende aan u zelf toekomt.Het kan op een bepaald moment belangrijk zijn dat u af en toe bijvoorbeeld een dagdeel weg kunt. Als u als partner-mantelzorger tijd voor uzelf wilt hebben, moet u er meestal voor zorgen dat de zorg die u biedt overgenomen wordt. In dat geval hebben we het over vervangende zorg. De officiële term is respijtzorg. Respijtzorg is de tijdelijke overname van alle mantelzorgtaken zodat u zelf even vrij hebt om andere dingen te doen.

Voor veel mensen is respijtzorg nodig om het vol te kunnen houden. Op een vrije dag(deel) in de week of een vakantie kunt u weer energie opdoen. Voor u is het belangrijk om te weten dat u de zorg tijdelijk aan iemand kunt overdragen bij wie de zorg in goede handen is, zodat u met een gerust hart weg kunt gaan.

De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis. Thuis kan de zorg bijvoorbeeld bestaan uit ‘aanwezig’ zijn en optreden bij een aanval. De zorg kan ook buitenshuis zijn. Dan betekent dit dat uw partner naar een opvang- of logeervoorziening gaat.

Wat kost het?

De kosten per voorziening zijn erg verschillend. Voor sommige voorzieningen betaalt u geen geld. Andere vormen van vervangende zorg worden betaald uit de AWBZ, na een indicatiestelling door het CIZ.
Ook is het mogelijk vervangende zorg in te kopen met een persoonsgebonden budget (pgb).
Kijk per organisatie wat de kosten zijn en op welke manier de financiering is geregeld.

Lees meer over de financieringsmogelijkheden

Meer weten?

 

 

 

Deze pagina delen