Sociaal netwerk

Heeft u het gevoel dat u te zwaar belast bent of in een isolement zit? Dan is het goed om te kijken of er mensen in uw directe omgeving zijn die u kunnen helpen.

Hulp komt meestal niet vanzelf op u af. Vaak willen mensen u best helpen, maar weten ze niet dat u hulp nodig heeft. U zult het ze moeten vragen. Denk daarbij niet alleen aan uw naaste familie, maar ook aan andere mensen in uw omgeving.

Sociaal netwerk als ondersteuning

Uw sociale netwerk kan een belangrijke steun voor u zijn

• Met de mensen in uw netwerk kunt u de zorg en de verantwoordelijkheid delen. Die worden daardoor minder zwaar.
  • U kunt uw verhaal vertellen en ervaringen uitwisselen.
  • Het kan u een veilig gevoel geven dat er mensen zijn die de zorg van u kunnen overnemen.
  • Een sociaal netwerk maakt uw wereld groter.

Vrijwilliger

Ook kunt u de hulp van een vrijwilliger inroepen. Een vrijwilliger kan een rol spelen in het sociale netwerk van een zorgvrager. Een buddy of maatje kan bijvoorbeeld iets met hem of haar ondernemen.