Seksualiteit en epilepsie

U hebt pas gehoord dat u epilepsie hebt? Of u hebt al langer epilepsie? U moet medicijnen slikken, mag misschien (tijdelijk) niet meer autorijden en uw hele leven staat op zijn kop! Misschien hebt u een heel begrijpende, lieve partner die u helpt bij al deze aanpassingen. Een partner waar je tot dan toe een prettige en intieme relatie mee had. Maar er is al zoveel veranderd in uw leven door deze diagnose, u zit niet meer zo lekker in uw vel. U bent bang voor wat er kan gebeuren tijdens het vrijen of intieme momenten. Krijg je een aanval? Door al deze twijfels, door de veranderingen in je lichaam en door de medicijnen kan uw libido afnemen.

Bang voor een aanval

De angst om een aanval te krijgen tijdens het vrijen komt veel voor, blijkt als je er op het internet naar zoekt. Op een Amerikaanse website stond een opinieonderzoek met de vraag ‘beïnvloeden je medicijnen je libido? Hierop antwoordde 50% van de bezoekers met ‘ja’. Slechts 18 % had de indruk dat alles zoals vanouds was. Bep Lentink, coördinator Epilepsie Partner Contactgroep van de EVN, herkent deze resultaten: “Het is moeilijk voor stellen om het onderwerp seks te bespreken. Bij de partnerdag kwam dit al naar voren, al bleek het heel moeilijk om daarover te praten. In kleinere groepen durfde men dat wel en was er een gevoel van: “hè, we zijn niet alleen”.

Praten of negeren?

Een kleine greep uit berichten op een forum:

  • “Mijn libido is beter nu ik Tegretol slik dan toen ik aan de Keppra was. Ik ben wel erg moe ’s avonds en heb dan geen zin. Tegen 8 uur ben ik doodop. Mijn arme man moet soms achter mijn broek aanzitten . Ik wil slapen, maar hij heeft zin.”
  • “Ik herken me in de resultaten van het opinieonderzoek en ben blij dat ik niet alleen ben. Ik slik Keppra, ik ben net begonnen met de menopauze en mijn lustgevoelens bestaan niet meer! Het is echt oneerlijk, ik heb de meest fantastische verloofde, we zijn gek op elkaar, we zijn al 9 jaar dolgelukkig samen, dus waarom voel ik mij zo onzeker van mezelf? Het is inmiddels twaalf maanden geleden dat we ‘samen waren’ en zo langzamerhand ben ik bang dat het anders zal zijn na de overgang.”
  • In Nederland is het moeilijk om iets op het internet te vinden, mensen hebben het er liever niet over. “En dat is jammer”, vindt Bep. “Het is absoluut noodzakelijk dat je als stel met elkaar blijft praten. Bespreek hoe je seks op dit moment beleeft, ook al is dat lastig.” Jongeren kunnen er volgens Bep wat makkelijker mee om gaan, ouderen vinden het moeilijker.

Pillen en onzekerheid

Het probleem van epilepsie en libido is tweeledig: enerzijds zorgt de epilepsie ervoor dat je je vervreemd van je lichaam voelt, anderzijds veroorzaken bepaalde anti-epileptica de verandering in behoefte aan seks. Bep noemt een voorval van dat laatste: “Ik sprak een stel waarvan de man epilepsie had. Toen hij Depakine slikte, kreeg hij last van gedragswisselingen, zo erg dat hij agressief werd. Natuurlijk had dit negatieve gevolgen op hun seksleven en daarnaast kreeg hij last van impotentie. De overstap naar Keppra was een verademing voor het stel.”

Mogelijke oplossing?

Herken je je in dit artikel, deel je zorg dan zeker met je partner, maar ook met je neuroloog. Als medicatie niet de reden is zoek dan hulp bij een psycholoog. Het belangrijkste is het dat je je libidovermindering niet negeert, maar dat je het bespreekbaar maakt.

Lees verder over dit onderwerp op ‘Bespreekbaar maken bij de arts‘.

Deze pagina delen