Bespreekbaar maken bij de arts

Bedenk dat de arts in eerste plaats mens is, met een privéleven waarin meestal ook plaats is voor een partner en bijbehorende intimiteit. Er is geen arts die niet erkent dat intimiteit/seksualiteit een belangrijk onderdeel vormt binnen een relatie.

De arts kan ‘het probleem’ wellicht niet oplossen maar wel doorverwijzen naar de juiste behandelaar. Geef de arts de kans om te helpen. Je bent de eerste noch de laatste die met intieme zaken bij de arts komt. Zie het zakelijk: de arts verdient aan mijn bezoek, dan kan ik maar beter zorgen dat ik ‘waar krijg voor mijn geld’. En natuurlijk wil hij ook graag tevreden klanten!

Vraag om een dubbele afspraak. U zit dan niet op de wipstoel, u schuldig te voelen over de kostbare tijd die u in beslag neemt. Uw vraag is zo belangrijk dat een goede oplossing ook tot het behandelplan van de arts behoort. Zit u /uw partner emotioneel goed in elkaar dan kan de aandoening vaak beter behandeld worden!

Wat wil je bespreken?
Hoe zorg je ervoor dat het probleem snel duidelijk wordt bij de arts?

Met een goede voorbereiding ben je al een heel eind …

Zorg als partners dat je op een lijn zit, weet van elkaar wat de eigen beleving is. Zet je verhaal apart op papier en laat het elkaar lezen (geen verrassingen). Maak van jullie gezamenlijke verhaal een korte, bondige samenvatting waarin de kern van de zaak en het probleem goed duidelijk wordt.

Probeer zelf oplossingen te bedenken en schrijf deze op.
Wat zou al een enorme verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie?
Wat vind je belangrijk?

  • Zorg als partners dat je elkaars beleving kent.
  • Zet je verhaal apart op papier en laat het elkaar lezen.
  • Maak van jullie verhaal een korte samenvatting waarin de kern van de zaak goed duidelijk wordt.
  • Probeer zelf oplossingen te bedenken en schrijf deze op: wat zou al een enorme verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie?

Bel de doktersassistente en vraag om een dubbele afspraak. Vraag ook om het e-mailadres van de arts met de toelichting dat je iets wilt sturen ter voorbereiding. Je geeft de arts zo de kans om eventueel informatie te verzamelen, maar bovenal hoeft u tijdens het consult het verhaal alleen maar aan te vullen. De drempel is weg, je verzandt niet in wollige taal en je kunt het onderwerp niet meer vermijden, omdat het al op tafel ligt.

Weet dat u de oplossing voor het probleem vaak voor het grootste deel al in handen hebt!

Meer informatie over seksualiteit »

 

 

 

Deze pagina delen