Behandeling

Medicijnen

Juveniele myoclonus epilepsie kan heel goed behandeld worden met medicijnen. Meestal lukt het om de jongere aanvalsvrij te krijgen met medicijnen. Het meest gebruikte medicijn is valproaat. Wanneer valproaat niet verdragen wordt, kunnen lamotrigine, ethoxisumide en topiramaat in aanmerking komen.

Carbamazepine, fenytoine en fenobarbital kunnen de epileptische aanvallen juist verergeren bij jongeren met JME.

Levensstijl aanpassen

Het is voor een jongere met JME heel belangrijk om de levensstijl zo veel mogelijk aan te passen aan de JME. Een regelmatig leven, met voldoende slaap en weinig tot geen gebruik van alcohol, verkleint de kans op epilepsieaanvallen. Dit is niet altijd gemakkelijk juist voor jongeren in de puberteit.

Lichtflitsgevoeligheid

Jongeren met JME kunnen als gevolg van bepaalde lichtflitsprikkeling, epileptische aanvallen krijgen. Het is daarom belangrijk om deze lichtflitsprikkeling zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan door het dragen van een donkere zonnebril buiten, het vermijden van disco’s en andere plaatsen met flitslampen en door minstens 3 meter afstand te houden van een televisie, zeker als het een oude 50Hz televisie betreft. Ook computerspelletjes met flitsen kunnen het beste vermeden worden.

Jongeren met juveniele myoclonus epilepsie moeten langdurig medicijnen gebruiken om epilepsieaanvallen te voorkomen. Vaak wordt pas na de leeftijd van 20 jaar geprobeerd of het lukt om de medicijnen af te bouwen.

Met behulp van medicijnen en aanpassen van de levensstijl, met name qua nachtrust en alcoholgebruik, kunnen jongeren met JME een normaal leven lijden.

Lees meer op Kinderneurologie.eu »

Deze pagina delen