Niet-epileptische aanvallen

Er kunnen zich verschijnselen voordoen die op een epileptische aanval lijken, maar dat de diagnose epilepsie toch niet van toepassing is. Het is de vraag wat er dan aan de hand is. Uiteraard is het belangrijk dit goed te onderzoeken, zodat u (uw kind) de juiste (medische) behandeling kan krijgen.

Verschillende soorten niet-epileptische ‘aanvallen’

• Een te lage bloedsuikerspiegel (‘hypoglycemie’)
  • ‘Breath holding spells’: kinderen stoppen dan plotseling met ademen, vaak als gevolg van boosheid
  • Hartritmestoornissen: een te snelle of te langzame hartslag kan tot zuurstofgebrek leiden en daarmee een op epilepsie gelijkende aanval oproepen.
  • Flauwvallen
  • Migraine
  • Zelfstimulatie: kinderen maken bewegingen waar ze een prettig gevoel van krijgen en daardoor in zichzelf gekeerd zijn
  • Hyperventilatie: verhoogde ademhaling kan leiden tot een doof, verkrampt gevoel of tintelingen in de handen.
  • Aanvallen door spanningen: PNES (ook wel pseudo-aanvallen genoemd (PPEA’s)): schokkende bewegingen als ontlading van emotioneel opgebouwde spanningen

Koortsstuipen

Een veelvoorkomende vorm van aanvallen bij jonge kinderen zijn zogenaamde ‘koortsstuipen’. Koortsstuipen zijn ook epileptische aanvallen, maar treden alleen op bij koorts. Bij koortsstuipen spreken we niet van epilepsie.

Lees meer over koortsstuipen op de website van kinderneurologie.eu.