Voorbereiden op ziekenhuis

Als uw kind een onderzoek moet ondergaan, is het begrijpelijk dat uw kind maar ook uzelf hier gespannen over bent.

  • Wat gaat er precies gebeuren tijdens het onderzoek?
  • Is het onderzoek vervelend voor uw kind?
  • Wat kunt u doen om uw kind te helpen?

Vooraf bespreken

Bespreek met uw kind wat er gaat gebeuren, als dat mogelijk is. Wees eerlijk, ook als een onderzoek wat vervelend kan zijn: uw kind moet op u kunnen vertrouwen. U kunt uw kind vaak geruststellen door te vertellen dat het onderzoek meestal maar kort duurt.

Ziekenhuizen hebben vaak voorlichtingsmateriaal over bepaalde onderzoeken. Soms zelfs speciaal voor kinderen! U krijgt deze informatie meestal vanzelf, maar als dat niet het geval is, dan kunt u er rustig naar vragen. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Pedagogisch medewerker

In veel ziekenhuizen worden kinderen voorbereid door een pedagogisch medewerker. Met behulp van bijvoorbeeld een teddybeer spelen ze samen het hele onderzoek na. Bij grotere kinderen wordt het onderzoek uitgelegd / doorgesproken.

Afleiding, een knuffel, tractatie …

Neem een knuffel mee, en eventueel iets om uw kind af te leiden tijdens het wachten en/of het onderzoek. Probeer zelf rustig te blijven, dan voelt uw kind zich het veiligst.

Het kan helpen uw kind te beloven na afloop iets leuks te gaan doen: in het restaurant wat drinken, of ’s middags naar de speeltuin. Zo’n vooruitzicht maakt dat uw kind en u iets prettigs hebben om naar uit te zien. En dat helpt echt!

 

Deze pagina delen