Aanvullende onderzoeken

Soms is het nodig om extra onderzoek(en) te doen om de diagnose te kunnen stellen.

Slaap-EEG

Wanneer een standaard EEG onvoldoende gegevens voor een arts oplevert, kan een EEG tijdens de slaap worden gemaakt. Vooral bij kinderen die tijdens hun slaap aanvallen hebben, kan dit EEG afwijkingen laten zien die in een standaard EEG niet worden gevonden.

EEG na slaaponthouding

Hierbij moet het kind de gehele nacht wakker blijven. De volgende ochtend wordt (terwijl hij/zij in diepe slaap valt) een EEG gemaakt. Op deze manier kunnen aanvallen worden uitgelokt.

MRI-scan

Met een MRI-scan worden de hersenen in beeld gebracht. Dit gebeurt met behulp van magnetische golven. De arts kan dan zien of er eventueel in de hersenen een beschadiging is, of een litteken(tje), een aanlegstoornis of een tumor.
Het onderzoek is volledig pijnloos. Wel kan dit onderzoek wat beangstigend zijn voor kinderen, omdat het apparaat veel lawaai maakt en omdat de kleine ruimte in het MRI-apparaat benauwend kan zijn. Belangrijk is ook dat kinderen stil moeten liggen om goede opnamen te kunnen maken. Om deze redenen krijgen kinderen soms een lichte narcose tijdens dit onderzoek. Of het kind gaat (zonder narcose) met één van de ouders in het MRI-apparaat. Het luisteren naar een CD met muziek kan ook helpen.

Stofwisselingsonderzoek

Via onderzoek van bloed en urine kan de arts vaststellen of er problemen zijn in de stofwisseling. Met stofwisseling worden biochemische processen bedoeld die plaatsvinden in de cellen.

Ruggenprik

Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij wat hersenvocht (liquor) uit het lichaam wordt gehaald. Liquor is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omspoelt. Bij sommige aandoeningen verandert de samenstelling van dat vocht. Met het onderzoek kunnen bepaalde stofwisselingsziekten worden vastgesteld of aandoeningen van het zenuwstelsel. De ruggenprik gebeurt bij kinderen meestal onder algehele verdoving.

Genetisch onderzoek

De behandelaar laat soms onderzoeken of een verandering in het erfelijke materiaal (dus in de chromosomen of in het DNA) de oorzaak is van de problemen van uw kind. Dit onderzoek vindt plaats bij een klinisch genetisch centrum. Hiervoor is het nodig om een paar buisjes bloed bij uw kind af te nemen. De uitslag van dit onderzoek kan enkele weken tot maanden duren.

Heeft u een kinderwens?

Zeker als u nog een kinderwens heeft, kan het belangrijk voor u zijn om meer te weten over de erfelijkheid van de epilepsie van uw kind. Heeft u hier vragen over, bespreek die dan met de behandelaar van uw kind. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een klinisch geneticus.

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek is soms noodzakelijk. Bij zo’n onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkeling van uw kind op een aantal gebieden. Bijvoorbeeld op motorisch gebied, op leervermogen en op taalvermogen.

Deze pagina delen