Toedienings vormen

Veel anti-epileptica zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. De werkzame stof kan namelijk op verschillende manieren worden ‘verpakt’. Bekende voorbeelden zijn poeders, pillen, capsules, zetpillen, vloeibaar (als drankje) of neusspray.

Medicijn op maat

Voor de werking van een anti-epilepticum maakt het (meestal) niet zoveel uit op welke manier het medicijn wordt toegediend. Voor het gebruiksgemak kan het wél veel uitmaken. Zo is het voor kleine kinderen meestal prettiger om medicijnen in te nemen in vloeibare vorm, of als poeder opgelost in wat vla of yoghurt. Er bestaat zelfs een speciale fopspeen om medicijnen te kunnen geven.

Omdat u uw kind vaak geruime tijd medicijnen zult moeten geven, is het belangrijk dat dit op een zo comfortabel mogelijke manier gebeurt. U kunt met de behandelaar van uw kind en/of met de apotheek bespreken welke toedieningsvorm voor uw kind het meest geschikt is.

Retard

Medicijnen kunnen ook een vorm hebben die de werkzame stof geleidelijk afgeeft aan het bloed. Dit heten retardtabletten. Deze kunt u op uw nuchtere maag innemen. Het tijdstip van inname is dan niet meer zo belangrijk. Een voordeel is dat een retardtablet maar één, hooguit twee keer per dag ingenomen hoeft te worden. Tegelijk is dat een nadeel. Als u een tablet een keertje vergeet, mist u de hele hoeveelheid die voor een dag is voorgeschreven en neemt de kans op een aanval toe.

Lees meer over innemen medicijnen »

Deze pagina delen