Nog wat feitjes op een rij tijdens de opname (naar aanleiding van mijn eigen ervaring)

– Je krijgt kousen aangemeten die je tijdens de opname aan moet houden om trombosebenen te voorkomen. Na een week hoef je ze niet meer te dragen.
– Ook krijg je tromboseprikken, aangezien je zeker de eerste paar dagen niet uit bed zal komen (of de gehele opname). Ik kwam zelf de eerste 4 dagen sowieso mijn bed niet uit (inclusief de dag van de operatie). Ikzelf vind het een klein, kort gemeen prikje.
– Je moet je tijdens de opname wassen met HiBiscrub. Je hebt geen douchegel of bodylotion van thuis nodig. Na een week mag je in principe wel jezelf wassen met iets anders dan de HiBiscrub. Maar wellicht mag je na een week naar huis, dus dat is dan helemaal fijn!
– Je moet tijdens de opname je neusgaten insmeren met Bactroban, dit gaat met wattenstaafjes. Dit is om eventuele bacteriën buiten te houden. Ook dit hoeft na 1 week niet meer.
– Je krijgt behoorlijk wat pijnstillers: o.a. 2 paracetamollen (4x per dag), Celebrex en Morfine. Maar het zal ook zeker verschillen per persoon welke pijnmedicatie je krijgt en in welke mate.
– Voor de operatie kom je bij ‘de holding’. Hier worden je gegevens nog eens gecheckt. Daarna ga je pas naar de OK. Sowieso krijg je een wit bandje om de arm zodra de opname begint. Hier staat o.a. je naam op, geboortedatum, en de afdeling waar je ligt. Dit bandje moet je de hele opname omhouden.
– Je bent de eerste 24uur na de operatie op de 24uurs recovery waar je vitale functies goed in de gaten worden gehouden (o.a. hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte).
– Het is fijner als je ontlasting wat zachter is, zeker als je aan je hoofd geopereerd bent. Daarom geven de verpleegkundigen een kauwtablet: magnesiumhydroxide en een poedertje dat in water opgelost wordt: Movicolon. Deze 2 moeten samen de darmperistaltiek op gang houden.
– Als je een slechte slaper bent of erg gespannen bent voor de operatie kan je een slaappilletje krijgen. Die heb ik ook gehad, dat pilletje hielp redelijk.
– Je ligt de gehele ziekenhuisopname op een vierpersoonskamer (op een nacht na, namelijk de nacht als je op de 24uurs recovery ligt).
– In het ziekenhuis krijg je controles. Dat betekent dat je zuurstofgehalte, bloeddruk en lichaamstemperatuur worden gemeten. Als het niet zo goed met je gaat, zal je vaker gecontroleerd worden. Over het algemeen is de controle een keer ’s ochtends en een keer ‘s avonds.

 

Deze pagina delen