INTERNATIONALE EPILEPSIEDAG 8 FEBRUARI: JA, IK KAN HET !!

Op maandag 8 februari 2016 is het Internationale Epilepsie Dag (IED). Op deze dag wordt stilgestaan bij epilepsie en de ernst en impact ervan. Dit jaar sluit Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) zich aan bij het internationale thema: ‘Yes, I Can!’ (Ja, ik kan het!). Het verhaal van Kim van Polanen illustreert het thema van de Internationale Epilepsie Dag.

Kim van Polanen aan het werk dankzij Bureau Arbeid van SEIN
“Mijn epilepsie zwaar opnemen? Ik heb veel liever dat mijn collega’s er grappen over maken”
Kim van Polanen (28) is een van de mensen bij wie de epilepsie – ondanks de beste medicatie en begeleiding van SEIN – nooit helemaal onder controle te krijgen is. De ziekte openbaarde zich voor het eerst op haar achttiende. Vanwege haar aanvallen moest ze twee keer een opleiding afbreken, een studie Communicatie en een opleiding tot leraar Nederlands. Na een baan die te veel van haar vergde, kwam Kim in de ziektewet. Peter Kemner, arbeidsconsulent bij Bureau Arbeid van SEIN, werd toen ingeschakeld. Kim: “Ik wilde graag werken, maar ik had te veel uitval om meteen honderd procent in een baan te functioneren. Peter heeft er samen met mij voor gezorgd dat ik Wajonger werd. Met een Wajong-uitkering kun je werkervaring opdoen zonder dat de werkgever risico loopt.” Op de afdeling Communicatie van de gemeente Leiden leerde Kim om het werkritme weer op te pakken. Ze kon er blijven, maar besloot verder te zoeken. “Ik wilde werk waar ik me echt goed bij voelde. In die tijd organiseerde ik samen met vijftien anderen een jazzfestival in Leiden. In die groep mensen heb ik laten vallen dat ik een werkervaringsplek zocht. Toen ben ik in contact gekomen met Jeroen.” Jeroen Wielaard, creative director van het Leidse reclamebureau Just, zag wel wat in Kim. Haar wil, lef en ambitie spraken hem aan. Hem ging het erom dat hij iemand bij zijn team kreeg die er veel zin in had. Haar epilepsie nam hij op de koop toe. Kim: “Nee, Peter hoefde niet te bemiddelen. Wel is hij hier geweest om mijn collega’s voorlichting te geven over epilepsie.”

De eerste keer een aanval krijgen was voor Kim het spannendst. Hoe zouden haar collega’s reageren? “Ik ben er zelf nooit bewust bij. Dus was het onwennig om de volgende dag weer op mijn werk te komen. Waren ze geschrokken? Maar binnen tien minuten viel die spanning van me af. Mijn epilepsie zwaar opnemen? Ik heb veel liever dat mijn collega’s er grappen over maken. En dat gebeurt inmiddels ook.” Zowel Peter als Jeroen houden in de gaten dat Kim niet meer doet dan ze aankan. “Op dit moment zit ik nog voor een deel in de Wajong en word ik voor een deel betaald door Just. Stapsgewijs wordt mijn contract bij Just uitgebreid naar vier dagen per week. Als het zover is, kan ik uit de Wajong. Ik ben heel blij dat ik daar langzaam naartoe kan groeien. Daardoor voel ik geen druk.” Als producer zorgt Kim voor de faciliteiten, materialen en mensen, nodig bij een campagne. “Door mijn uitval was werken als projectmanager niet haalbaar. Deze functie is voor mij gecreëerd. Het gaat om alle aspecten van het inkoopproces: dus ook offertes, contacten met leveranciers en administratie. Het leuke is de afwisseling en de vrijheid die ik heb. En het is fijn om te merken dat ik echt nodig ben. Ben ik er niet, dan word ik gemist.”

Actie: Heb hart voor epilepsie!
Iedereen die hart heeft voor epilepsie kan via SEIN.nl en Social Media deelnemen aan een aantal acties en helpen epilepsie onder de aandacht te brengen. Kijk op www.sein.nl/ied en maak kans op een keramiek potje. SEIN verloot tien keramieke potjes van winkel EigenwijZ. De potjes zijn met veel plezier en liefde gemaakt door cliënten van SEIN.

Eerste Internationale Epilepsie Dag
De Internationale Epilepsie Dag is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy en het International League Against Epilepsy. IED vervangt de Europese Epilepsie Dag die werd gelanceerd op 14 februari 2011. Op 14 februari is het Valentijnsdag, St. Valentijn is de beschermheilige van epilepsie. De IED zal jaarlijks worden gehouden op de tweede maandag van februari. Het internationale thema is dit jaar: ‘Yes, I Can!’ (Ja, ik kan het!) .

Deze pagina delen