Hulpmiddelen

> Aanvalskalenders
> Medicijndozen
   (met alarm)

Epileptische aanvallen kunnen risico’s met zich meebrengen. Hulpmiddelen kunnen helpen om gevaarlijke situaties te verminderen. Welke voorzorgsmaatregelen voor u nodig zijn hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld welke aanvalstypes u heeft en wanneer aanvallen plaatsvinden (alleen ’s nachts heeft andere consequenties dan overdag). Dit kan door de tijd heen variëren. De behoefte aan voorzorgsmaatregelen zal dan ook kunnen variëren. Ook hangt het van uw eigen afweging af welke risico’s u wilt afdekken.
N.b. De vermelding van producten van derden op deze pagina impliceert op geen enkele wijze de goedkeuring van de Epilepsie Vereniging Nederland van het desbetreffende product, noch enige relatie of verwantschap met de producenten.

Voorzorgsmaatregelen in huis

Aanvallen kunnen tot verwondingen leiden, bijvoorbeeld door vallen en branden aan hete bronnen.

In de checklist ‘Wonen, epilepsie en risico’ vindt u veel praktische voorbeelden en adviezen om de situatie in huis veiliger te maken.

Hulpmiddelen

 • Doorademkussen

  Logo EVN winkelDoorademkussenDit kussen beschikt over een ‘verhoogde dooradembaarheid’. De vulling bestaat uit schuimstaafjes en laat zoveel mogelijk zuurstof door.

  Lees meer over dit kussen in de flyer van de epilepsieverpleegkundigen.

  Ook zo’n kussen geeft echter geen 100% garantie dat het verstikking bij epilepsie voorkomt. Wilt u weten of dit kussen geschikt is voor u of uw kind? Overleg dan met uw behandelend neuroloog.

  EVN-leden krijgen korting.

  Ga direct naar de winkel


 • Safehip® met harde en zachte ‘schelpen’

  De Safehip® met harde schelpen fungeert als een soort valhelm voor de heup. De Safehip® met zachte schelpen is meer gericht op draagcomfort.
  O.a. te koop bij: Handy-wijzer en safehip.nl

U kunt bij beide epilepsiecentra ook terecht bij de fysiotherapeut van de Paramedische dienst als u géén cliënt van het centrum bent. Contactgegevens staan resp. op de hiernaast vermelde website en in de brochure.


 • Valhelmen

  De valhelm voor mensen met epilepsie biedt bescherming tegen verwondingen aan hoofd en gezicht, tegen breuken en beschermen de hersenen zelf. Er zijn diverse typen: confectiehelmen, maathelmen en pruik- en pethelmen. De epilepsiecentra SEIN en Kempenhaeghe beschikken over expertise over valhelmen.

  SEIN: ga naar de website van SEIN »
  Kempenhaeghe: ga naar de brochure ‘Hoofdbescherming bij epilepsieaanvallen‘ »


 • Zwemkraag superfoam

  De zwemkraag is gemaakt van super foam, hoeft dus niet te worden opgeblazen en kan direct worden gebruikt. De zwemkraag is voorzien van een verstelbare kinband. Extra lang model voor verhoogde stabiliteit.
  Waarschuwing: Indien u de afgelopen twee jaar nog aanvallen heeft gehad, blijft bij zwemmen en gebruik van bad of badkuip 1 op 1 begeleiding noodzakelijk.

  O.a. te koop bij Zwemshop totaal »


 • Seizurehond en hulphond (service dog)

In dit filmpje ziet u hoe een hulphond bij zijn ‘baasje’ de magneet over de (nervus vagus) stimulator haalt.

Een seizurehond helpt zijn baas tijdens en na een epileptische aanval (seizure). Een seizurehond is in staat om bij een aanval zijn baas in een zijligging te leggen, medicijnen te halen, op een alarmknop te duwen, hulp te halen of voor rust te zorgen.

Sommige honden worden “seizure alert dog”; dat betekent dat zij een aanval voelen aankomen en hun baasje op de één of andere manier een seintje kunnen geven.
Een seizure-hond wordt niet vergoed door de verzekeraar.

Contactadressen:
Hulphond Nederland

Service dogs

Detectie en alarmering

Als u ’s nachts aanvallen heeft, kan het nodig zijn dat iemand gewaarschuwd wordt. Bijvoorbeeld om noodmedicatie toe te dienen om de aanval te stoppen. Soms zijn extra maatregelen nodig zoals extra zuurstof toedienen.

Interesse in of ervaring met detectiesystemen?

Lees meer »

Mogelijkheden

 • detectie- en alarmeringsapparatuur
  Detectie zorgt voor signalering van de aanval, alarmering voor het inschakelen van een naaste of verzorger. Er zijn systemen voor overdag en voor de nacht. Op dit moment zijn de systemen voor de nacht alleen geschikt voor heftige aanvallen, zoals tonisch-clonische aanvallen.
  Ga naar het overzicht met beschikbare detectie- en alarmeringssystemen, samengesteld door SEIN.
 • een zuurstofsaturatiemeter
  Dit apparaat meet via een sensor om de vinger of teen de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. Als hartslag en/of zuurstofgehalte door een aanval veranderen, gaat er een alarm af.

Vergoeding

Sommige verzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende polis wel een epi-alarm bij nachtelijke aanvallen. Het wordt alleen vergoed op indicatie van een neuroloog van een epilepsiecentrum.

Aanvragen hulpmiddelen

Mogelijk heeft u nu of in de toekomst hulpmiddelen nodig. Voor sommige hulpmiddelen geldt dat u ze kunt aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Voor andere hulpmiddelen moet u zich richten tot uw zorgverzekeraar.
Maatschappelijk werk van het ziekenhuis of MEE kunnen u helpen.

Individuele subsidie

Hebt u epilepsie en denkt u in aanmerking te komen voor financiële steun, omdat u niet draagkrachtig bent om zelf iets te kunnen betalen? Lees meer over individuele subsidie op de website van het Epilepsiefonds.

TIP

De behandelaar, de epilepsieconsulent, de verpleegkundig specialist en de gespecialiseerd maatschappelijk werker  kunnen u informatie geven over hulpmiddelen en helpen bij het kiezen en verkrijgen van het voor u juiste hulpmiddel.

Contactadressen

Epilepsie Advieslijn van de EVN: 030 – 634 40 69

Op werkdagen is de Epilepsie Advieslijn bereikbaar van 10.00 uur tot 20.00 uur.

SEIN Infolijn: 023 – 558 88 88

SEIN infolijn is bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur.
U kunt uw vraag ook stellen via e-mail: info@sein.nl

Kempenhaeghe-informatielijn: 040 – 227 92 36

Als u nog niet onder behandeling bent bij Kempenhaeghe kunt u contact opnemen met de Kempenhaeghe-informatielijn. U kunt uw vraag ook stellen via info@kempenhaeghe.nl.

Bent u onder behandeling, dan kunt u voor vragen over hulpmiddelen contact opnemen met de Balie Advies & Informatie van de afdeling Maatschappelijk werk, telefoon: 040 – 227 91 93.

De vermelding van producten van derden op deze pagina impliceert op geen enkele wijze de goedkeuring van de Epilepsie Vereniging Nederland van het desbetreffende product, noch enige relatie of verwantschap met de producenten.

Deze pagina delen