Sexuele relaties aangaan

Vroeger werd er aan epilepsie allerlei seksuele afwijkingen toegeschreven. Mensen met epilepsie zouden meer of juist minder behoefte hebben aan seks. Ook zouden epileptische aanvallen uitgelokt worden door seksuele handelingen: vooral zelfbevrediging werd als verdacht gezien. Tegenwoordig zijn de meeste deskundigen overtuigd dat epilepsie niet gepaard gaat met afwijkende seksualiteit.

Echter een (functie) stoornis in sommige delen van de hersenen die epilepsie veroorzaakt, zou ook van invloed kunnen zijn op seksualiteit. Daarnaast kan een vermindering van de geslachtsdriften optreden door de medicatie. Mensen met epilepsie hebben in principe normale relaties en een normaal seksleven. Uiteraard kan iemand net als ieder ander door verscheidene oorzaken relationele of seksuele problemen tegenkomen.

Epilepsie hoeft geen invloed te hebben op je seksualiteit. Je kunt net zulke goede seks hebben als ieder ander. Toch zijn wel een aantal specifieke klachten die op kunnen treden: Je kunt je onzeker voelen door je epilepsie. Je vindt jezelf bijvoorbeeld niet aantrekkelijk genoeg of je schaamt je voor je epilepsie. Het komt vaak voor dat vrouwen zich zorgen maken over de mogelijkheid van een aanval tijdens de seks. Ze zijn bang, als dat gebeurt, minder aantrekkelijk te zijn voor hun partner. Deze angst kan ook invloed hebben op je zin in seks. Het is dan goed om hulp te zoeken om daar wat aan te doen.

Veel mensen met epilepsie hebben angst om te vrijen of zichzelf te bevredigen en klaar te komen omdat zij denken dat een orgasme een epileptische aanval kan veroorzaken. Je kunt bij het ‘laten gaan’ tijdens een orgasme onbewust denken aan het controleverlies tijdens een aanval. Wanneer deze gedachte bewust wordt en eventueel openlijk besproken is, kan dit probleem overwonnen worden. Dat een orgasme een aanval uit zou lokken is gelukkig niet zo. Wel kan het zo zijn dat je na de seks zo ontspannen bent dat je een aanval krijgt. Als je epilepsie hebt, moet je vaak medicijnen gebruiken. Deze kunnen wel invloed hebben op je seksleven. Je kunt er vermoeider door worden en daarom minder zin in seks hebben.

Mensen zonder epilepsie hebben ook wel eens geen zin in seks of klachten. Ga bijvoorbeeld met je arts na of het aan de medicijnen kan liggen. Of praat met iemand die je vertrouwt.

Lees meer over sexualiteit en epilepsie onder Partners »

Deze pagina delen