Hormonen en epilepsie

Hormonen

Hormonen zijn chemische stoffen die gemaakt worden in organen en klieren en ze ‘reizen’ door het lichaam via het bloed. Ze besturen veel biologische processen zoals spiergroei, hartslag en hongergevoel. Ook geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron. Ze bevinden zich in zowel vrouwen als mannen, maar in verschillende hoeveelheden.

Hormonale schommelingen en aanvallen

Geslachtshormonen beïnvloeden de drempel voor het krijgen van een epileptische aanval. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zijn van invloed op de menstruatiecyclus. Oestrogenen verlagen de drempel voor een epileptische aanval terwijl progesteron juist beschermend werkt. Oestrogeen neemt toe in de periode van menstruatie tot de eisprong. En daarna neemt progesteron toe. Tijdens de menstruatie zijn beide hormoonspiegels het laagst. Het zijn de schommelingen in de hormoonhuishouding die invloed kunnen hebben op de hoeveelheid aanvallen.

Andersom is het ook zo dat epileptische aanvallen hormoonspiegels kunnen beïnvloeden. Epileptische aanvallen kunnen van invloed zijn op delen van de hersenen die de hormoonhuishouding aansturen. Het is ook zo dat medicijnen tegen epilepsie hormonen kunnen beïnvloeden.

Catameniale epilepsie

Wanneer een vrouw verandering opmerkt in het patroon van de aanvallen, rond de menstruatie, noemen we dit ‘catameniale epilepsie. Bij 19% van de vrouwen is er sprake van catameniale epilepsie.

Er zijn drie soorten patronen van catameniale epilepsie:

  • toename van het aantal epileptische aanvallen kort voor of tijdens de menstruatie
  • toename van het aantal epileptische aanvallen rond de eisprong
  • toename van het aantal epileptische aanvallen in de tweede helft van de cyclus door een lager progesterongehalte dan normaal

Door een aanvalskalender bij te houden kun je zien of er bij jou ook een verband is. Het zou natuurlijk ook het gevolg kunnen zijn van gemiste medicatie, tekort aan slaap, ongebruikelijke vermoeidheid of stress of ziekte.

Belang vaststellen catameniale epilepsie

Wanneer de aanvallen tijdens een voorspelbare periode in de maand ontstaan, kan door de behandelend neuroloog de medicatie daarop aangepast worden.

Deze pagina delen