Werk

‘Epilepsie en werk’

Over o.a. solliciteren en een medische keuring. Bestel de brochure bij het Epilepsiefonds.

In het algemeen geldt dat je met epilepsie gewoon kunt (blijven) werken. Wat voor soort werk hangt sterk af van de soort baan, het type aanvallen en de impact die u van de epilepsie en medicatie ondervindt.

Het is echter niet altijd makkelijk om aan het werk te komen of te blijven. Aanvallen kunnen je parten spelen, maar ook concentratieproblemen, tempo, vermoeidheid of door de druk die je voelt.

De volgende instellingen, organisaties en projecten bieden informatie en begeleiding aan, om aan het werk te komen en te blijven. Je vindt hier ook links naar informatie over verzekeringen en uitkeringen (in relatie tot werk).

Wat kunnen de epilepsiecentra voor je doen?

SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland)

SEIN werkt samen met Bureau Arbeid, een jobcoachorganisatie en re-integratiebureau. Bureau Arbeid verzorgt re-integratie- en jobcoachtrajecten speciaal voor mensen met epilepsie. Zij ondersteunen mensen bij het vinden en behouden van werk, geven voorlichting en helpen bij het maken van een beroepskeuze.

Annemieke Swart, arbeidsconsulent, geeft aan waarvoor u terecht kunt bij Bureau Arbeid van SEIN.

 

Ellen Slootweg vertelt onder meer over wat je bij een sollicitatie wel en wat je niet vertelt, en wanneer … Ellen is arbeidsconsulent bij epilepsiecentrum SEIN, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland.

Meer informatie:

Website van SEIN – Bureau Arbeid
Tel: (023) 55 88 243
E-mail: bureau-arbeid@sein.nl

Kempenhaeghe

Als je kampt met arbeidsproblemen die samenhangen met de epilepsie kun je voor hulp terecht bij Kempenhaeghe. Samen met een maatschappelijk werker, arbeidsconsulent en/of een psycholoog ga je op zoek naar antwoorden op jouw vragen, je persoonlijke toekomst en/of jouw mogelijkheden op het gebied van scholing en arbeid. Kempenhaeghe werkt samen met onderwijscentrum De Berkenschutse. Kempenhaeghe biedt ook een sollicitatietraining aan voor mensen met epilepsie.

Meer informatie:

Werken met een beperking

Deze website speciaal voor jongeren biedt antwoord op de volgende vragen:

 • Waar ga je zoeken naar banen?
 • Hoe schrijf je een brief, vermeld je je beperking of niet?
 • Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?
 • Hoe ga je je gesprek voeren, hoe vermeld je je beperking?
 • Hoe leg je je collega’s uit hoe jij werkt?

Meer informatie:

Opeigenbenen.nu

Dit is een uitgebreide website voor jongeren met chronische aandoeningen en lichamelijke beperkingen in de transitiefase (en voor ouders en professionals). Onder ‘werk’  vind je informatie over de volgende thema’s:

 • Werk vinden (solliciteren, bemiddeling)
 • Wat wil ik?
 • Wat kan ik?
 • Wat vertel je?
 • Wetgeving
 • Nog veel meer internetsites

Meer informatie:

Een jobcoach

Een jobcoach begeleidt mensen op weg naar een baan. Heeft iemand een nieuwe baan gevonden? Dan geeft hij als het nodig is persoonlijke ondersteuning bij het werken. De arbeidsdeskundige beoordeelt hoeveel persoonlijke ondersteuning iemand nodig heeft en wat er vergoed wordt. Je komt in aanmerking voor een jobcoach als je langdurig problemen ondervindt bij het vinden van werk. Om dit te beoordelen, doet een arts van het UWV soms onderzoek naar de situatie.
Lees meer op de website van het UWV.

Kijk ook bij SEIN hierboven.

Wijzer met Welder

Bij Wijzer met Welder kun je onder meer terecht voor:

 • onafhankelijke informatie, advies en coaching over gezondheid, ziekte en werk
  o.a. de brochure ‘Solliciteren en gezondheid, beter zwijgen of verstandig spreken’
 • de ‘WAI-test’ doen waarmee je je werkvermogen in beeld krijgt
 • informatiebladen die je kunnen helpen bij alle denkbare situaties bij werken of werk verkrijgen
 • coaching

N.b. Er kunnen kosten verbonden zijn aan de informatie en diensten.


Werk vinden

Emma at work

Uitzendbureau voor jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking.

Werk.nl

Op de website werk.nl vind je vacatures en allerlei handige informatie rond werken. De site is onderdeel van UWV.


Handige websites

Door je epilepsie kan het lastig zijn om te gaan werken/studeren. Er zijn veel mogelijkheden en regelingen om een aangepaste baan/studie te vinden. Onderstaande sites helpen je bij het zoeken naar informatie hierover.

Crossover

Bij Werk & handicap vind je informatie over verschillende structurele beperkingen en de gevolgen daarvan voor het vinden en uitvoeren van werk.

Makkeweb

Makkeweb gaat over leven en werken met makke. Over wat je mogelijkheden zijn én waar je grenzen liggen. Om die te bepalen is een Makkekaart ontwikkeld: een digitaal instrument om stap voor stap helder te krijgen wat je kunt en wilt, en wat jij van je werkplek en je werkomgeving verlangt.

UWV

Het UWV – Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen zorgt ervoor dat mensen een uitkering krijgen als ze daar recht op hebben. Op de site lees je onder het kopje Particulieren hoe dingen geregeld zijn als je niet kunt werken of een aangepaste baan hebt.

Regelhulp

Deze handige site is een soort routeplanner voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen en helpt bij het vinden van de juiste voorzieningen en organisaties in de zorg en sociale zekerheid. Je kunt heel gemakkelijk zoeken door aan te geven welke situatie voor jou van toepassing is en naar wat voor soort hulp je op zoek bent en zo krijg je precies de informatie die jij nodig hebt.

Kennisring

Op deze heldere site staat veel informatie over rechten en regels, gezondheidshulp en sociale zekerheid. Je vindt hier duidelijke antwoorden op moeilijke vragen.

Het is een zeer uitgebreide site waar je makkelijk je weg vindt. Je wordt doorverwezen naar andere goede sites. Per onderwerp wijzen ze je op belangrijke vragen die te maken hebben met de informatie die je zoekt.

wia.startpagina

WIA betekent: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet heette vroeger WAO (Wet ArbeidsOngeschiktheid). Op de WIA startpagina staan veel links naar sites waar je informatie kunt vinden over deze wet.

Epilepsie Advieslijn

Ondervind je problemen met het vinden van werk of om je baan te behouden, neem contact op met de Advieslijn. Wij kunnen met je meedenken. Bel naar: 030 – 634 40 69.

Deze pagina delen