Dieet

Kinderen

> Ketogeen dieet voor kinderen »

MAD: Modified Atkins Dieetbehandeling

MAD is een variant op het dr. Atkins dieet, maar heeft tot doel aanvalsvermindering en niet gewichtsverlies.

Bij MAD eet u voornamelijk eiwitten en vetten (o.a. vlees, eieren en mayo) en maar heel weinig koolhydraten (o.a. meel en suiker). Het lichaam gaat hierdoor vetten gebruiken als energiebron. De veranderingen in de stofwisseling kunnen zorgen voor minder aanvallen.

U eet minstens drie maanden volgens het MAD dieet. Meestal wordt al in de eerste drie maanden van het dieet duidelijk of de behandeling aanslaat of niet. Bij goed resultaat wordt het dieet doorgaans twee jaar gevolgd.

U volgt het dieet onder begeleiding van een ervaren diëtist en onder medische supervisie.

Voor wie wel, voor wie niet?

MAD kan toegepast worden bij jongeren en volwassenen en bij bijna alle epilepsiesyndromen of aanvalstypen.
In principe is MAD een aanvulling op de behandeling met anti-epileptica. Bij ernstige bijwerkingen van medicijnen kan MAD een alternatieve behandeling zijn.

MAD is niet geschikt voor mensen met aandoeningen van de lever, alvleesklier, nieren en het hart. Het dieet is ook geen geschikte behandeling bij diabetes (alle typen), bij verhoogd cholesterol en bij de meeste stofwisselingsziekten.

N.b.  MAD kan wel toegepast worden bij patiënten waarbij de epilepsie verbonden is met de stofwisselingsziekten pyruvaat dehydrogenase deficiëntie en glut-1. Ook mensen die een Nervus Vagus Stimulator (NVS) dragen kunnen het dieet volgen.

Resultaten?

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat MAD bij een deel van de dieetvolgers goed werkt. Bij één derde van de mensen vermindert het aantal aanvallen aanzienlijk, enkelen krijgen helemaal geen aanvallen meer. Ook zijn er gunstige effecten op slaap en gedrag.

Waar kunt u terecht?

In Nederland kunt u ‘MAD bij epilepsie’ volgen bij:


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met SEIN en Kempenhaeghe,
23 januari 2013

Deze pagina delen